Főoldal » elektromosautó-töltés » Rákapcsolt a Tesla: Auchan áruházakhoz telepít Superchargereket Magyarországon

Rákapcsolt a Tesla: Auchan áruházakhoz telepít Superchargereket Magyarországon

Mint emlékezetes, júliusban Elon Musk egy tweetben adta a nagyvilág és a kollégái tudtára, hogy a cég Kelet-Európa felé terjeszkedik, ami természetes módon megmozgatta a hazai villanyautósok, leginkább a teslások fantáziáját. A terjeszkedés Magyarország esetében további Supercharger állomások, egy szervizközpont és egy átadási pont megjelenését jelentheti. Ebből egyelőre egy balástyai (M5) helyszín tűnt biztosnak, amit a Tesla Supercharger térképe készülő státuszúként jelöl.

Előtérben a Tesla töltőoszlopok alaptestjei (8 db), mögöttük az áramátalakító szekrények alapjai (4 db).

Úgy tűnik azonban, hogy a Tesla ismét a félrevezetés stratégiáját választotta, és nem (csak) Balástyán tervezi bővíteni a Supercharger hálózatot. Ma délelőtt ugyanis Törökbálinton egy kábelek számára felásott parkolóban Supercharger oszlopok alapjait találták meg szemfüles villanyautósok, melyekről a Tesla Klub Magyarország Facebook csoportban osztottak meg fotókat.

A kábelek már a földben az Auchan törökbálinti áruházánál.
Ide kerülnek az áramátalakító szekrények.

Az Auchan áruház parkolójában az épület tetejéről egy kábelcsatornában érkező kábelek látszólag már föld alatt vannak, és a töltőoszlopok betonalapjai is pont úgy néznek ki, ahogy annak idején Győrben és Sormáson is voltak.

Ez egy holland helyszín, ahol látszik, hogy hogyan néznek ki ezek a betonalapok letelepítve. (forrás: Cleantechnica.com)

Törökbálinton a képek alapján 4 szekrénynek és 8 Supercharger töltőoszlopnak lesz hely, de a kábelezésből úgy tűnik, hogy a töltők sorát az Auchan további készülékekkel fogja kiegészíteni.

Az Auchan fóti áruházában is elkerítettek egy sort a parkolóban, és a falon kar vastagságú kábelek lógnak.

A Facebook csoport egyik tagja a lánc fóti áruházánál is talált hasonló kábelezést, ott azonban az alapok még nem állnak. A töltők Törökbálinton és Fóton is az épület bal oldalára, a bejárattól távolra kerültek, így minimális a veszélye a töltőoszlopok előtti parkolók illetéktelen elfoglalásának.

A Superchargerek beüzemelésének időpontjáról egyelőre nincs információnk, de ilyen készültségi szintnél – ha egyéb akadály nem hátráltatja a munkát – általában már csak néhány hét van az átadásig.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.