A Volkswagen nem számol kisebb profittal a villanyautók tömeges gyártása miatt

A legtöbb gyártó csupán annyi elektromos autót tervez eladni a következő években, amennyire a különböző országok vagy régiók környezetvédelmi előírásai kötelezik. Ezt többnyire akkumulátor hiánnyal szokták magyarázni, a valószínűbb indok azonban az lehet, hogy egyelőre jóval nagyobb profitot tudnak elérni a hagyományos motorral hajtott járművekkel.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója azonban ennek ellentmondó nyilatkozatot tett egy interjúban, melyet a Repubblica’s Monday napilap A&F mellékletében közöltek. Az interjúról a Reuters is beszámolt.

Volkswagen ID.3

„Nem számítunk a profit csökkenésére. Megvan az az előnyünk, hogy mind a négy márkánk ugyanazt a platformot és ugyanazokat a Kínából vásárolt akkumulátorokat használja az elektromos járművek gyártásához.” – mondta Diess. Azt is elmondta, hogy közel 20 000 Audi e-Tron eladással számolnak 2019-ben, a Porsche Taycan teljes első éves gyártási kapacitását értékesítették már, valamint a Volkswagen ID.3 modellből is megrendelték már a 2020 első félévre tervezett mennyiségét.

SEAT el-Born

A Volkswagen vezetése tehát úgy gondolja, hogy az almárkák számos közös alkatrészének, azaz a magas gyártási darabszámnak köszönhetően már a kezdetektől jövedelmező lehet számukra az elektromos autók gyártása és értékesítése.

Matthias Schmidt iparági elemző 2019-re és 2020-ra egyaránt 6,5-7,5% közötti profit célértéket vár, amelyből a Volkswagen márka mindkétszer 4-5%-kal, az Audi idén 7-8,5%, jövőre 9-11%-kal, a Porsche mindkét évben legalább 15%-kal, a Škoda pedig éves 6-7%-kal veszi ki a részét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.