Főoldal » elektromosautó-töltés » Már épül a fóti Tesla Supercharger

Már épül a fóti Tesla Supercharger

Ahogy azt korábban már megírtuk, minden jel arra utal, hogy a Tesla újabb Supercharger állomásokkal bővíti töltőhálózatának magyarországi szakaszát. Az első töltőt Törökbálinton fedezték fel a villanyautósok, ahol azóta már áll egy oszlop, de Budapest keleti oldalán, Fóton is masszív kábelek lógtak bekötésre várva. Akkori sejtésünk, hogy az M3-as és az M0-ás találkozásánál álló Auchan áruház parkolójában is lesz Tesla Supercharger helyesnek bizonyult, ugyanis azóta már ezen a helyszínen is aktívan folynak a munkálatok. A napokban a helyükre kerültek a töltőoszlopok, az áramátalakítók és a közvilágítás betonalapjai, és behúzták a szükséges kábeleket is. A vezetékek alapján úgy sejthető, hogy a nagy teljesítményű DC töltőket a törökbálinti helyszínhez hasonlóan Fóton is célállomás töltők fogják kiegészíteni.

A különböző közösségi platformokon terjedő hírek szerint mindkét helyszínt október 28-án délután adják át az autósoknak, de a Tesla és az Auchan együttműködésének keretében a közeljövőben Miskolcon, Debrecenben és Szegeden is épülnek hasonló töltőállomások. Az érintett cégek egyelőre nem nyilatkoznak a témában.

A Tesla 2017 vége óta két helyszínen – az M1-es mellett Győr közelében, illetve az M7 mellett Sormás közelében – összesen 8 Supercharger töltőoszloppal van jelen Magyarországon. Mindkét helyszínen több töltőoszlopnak alakítottak ki jelyet, mint amennyit egyelőre felszereltek, így várható, hogy a Budapest környéki parkolókban sem lesz mindenütt felszerelve minden oszlop, bár a kábelek behúzása egyébként erre enged következtetni (Győrben és Sormáson csak az alaptestek és a kábelcsatornák kerültek letételre, a be nem üzemelt oszlopokhoz nem húzták ki a kábeleket). A most épülő helyszínekkel így rövidtávon négyre, és ha a kiszivárgott tervek igaznak bizonyulnak, akkor összesen hétre emelkedhet a Tesla Supercharger lokációk száma Magyarországon. Ezzel az M6-os autópályát, illetve az M3 nyíregyháza felé menő szakaszát leszámítva minden autópálya mentén biztosított lenne a Teslával való közlekedés. A Tesla Szlovákiában 2, Csehországban és Szlovéniában 3, Lengyelországban 4, Horvátországban 8, Ausztriában pedig 18 Supercharger helyszínt üzemeltet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »