Lámpaoszlopok töltik a villanyautókat egy egész sugárúton

A westminsteri Sutherland Avenue a legelső út az Egyesült Királyságban, mely teljes hosszában alkalmas elektromos autók töltésére a lámpaoszlopaiban kiépített töltőberendezések segítségével – jelentette be a projektet vezető Siemens. Az Electric Avenue W9 becenevet viselő, körülbelül 800 méter hosszú londoni sugárúton összesen 24 lámpaoszlop kínál lassú töltési lehetőséget a villanyautósok számára, így azok is fel tudják tölteni járművüket az éjszaka alatt, akik saját garázs hiányában az utcán kénytelenek parkolni. A lámpaoszlopokba integrált töltők fejlesztésével foglalkozó Ubitricityvel, valamint a westminsteri önkormányzattal közösen végrehajtott projekt kizárólag a már meglévő infrastruktúrát és rendelkezésre álló helyi energia-hálózatot használja, és összesen 132 kW töltési teljesítményt ad a 24 töltőponton keresztül. A következő hetekben két újabb út egészén kapnak hasonló funkciót a lámpaoszlopok.

„A lámpaoszlopokból való töltés egy nagyon kényelmes, olcsó, megújuló forrású, és energiahatékony módja a villanyautók töltésének azon autósok számára, akik nem rendelkeznek saját kocsifelhajtóval. Az autók életük 95%-át tétlen állapotban töltik, ezért érdemes akkor tölteni őket, amikor a tulajdonos valami mást csinál, például alszik, vagy dolgozik. Technológiánkat úgy terveztük, hogy alacsonyan tartsa a telepítési és karbantartási költségeket, ami hosszú távon a villanyautósok és az önkormányzatok számára is alacsony költségeket jelent”- mondta Daniel Bentham, az Ubitricity UK ügyvezető igazgatója

A Siemens és az Ubitricity már régóta dolgozik London töltőhálózatának bővítésén, az Electric Avenue W9 berendezéseivel együtt jelenleg több mint 1300 lámpaoszlopra csatlakozhatnak rá az autósok szerte a brit fővárosban. A legsűrűbb ilyen töltőhálózattal Westminster kerülete büszkélkedhet, ahol 296 darab utcai lámpából nyerhetnek ki elektromosságot a villanyautók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.