Főoldal » elektromos autó » Megjárta a sarkkört a Merci villanykisbusza

Megjárta a sarkkört a Merci villanykisbusza

A Mercedes-Benz EQV is ellátogatott a svédországi Arjeplog városába, ahol rendszerint sor kerül az elektromos autók tesztelésének végső fázisára. Az akár -30°C-os hőmérséklet és hófödte, jeges táj kiváló körülményeket biztosít ahhoz, hogy ne csupán a járművek kezelhetőségét tegyék próbára a mérnökök, hanem az extrém hideg az egyes alkatrészekre kifejtetett hatását is elemezzék, különös figyelmet fordítva a szélsőséges hőmérsékletre kifejezetten érzékeny lítium-ion akkucsomag viselkedésére. A hivatalos nevén EQV 300 a második teljesen elektromos modell a német vállalat EQ-családjában, és a harmadik az eDrive@Vans kisteherautó-részlege alatt, mely teljesíti a fagyos kihívást – ez idáig a Mercedes-Benz EQC divatterepjárója, az eVito, valamint az eSprinter furgonja esett át hasonló teszten tisztán elektromos meghajtással.

Az EQV 2020 második felében kerül piacra, árat egyelőre nem tett közzé a gyártó, de a specifikációk már ismertek: 150 kW csúcsteljesítmény és 362 Nm nyomaték az első tengelyen dolgozó villanymotorból, bruttó 100, nettó 90 kWh akkukapacitás, ami a NEDC szerint nagyjából 418 km hatótávot jelent, valamint standardként 50 kW, opcionálisan pedig 110 kW DC villámtöltési lehetőség, utóbbival alig 45 perces töltési idővel 10 és 80% között. A jármű két változatban választható a hossza szerint, 3500 kilogrammos megengedett legnagyobb össztömeggel, és alapvetően hat ülőhellyel, mely hétre, vagy akár nyolcra is bővíthető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.