Ennyi akku kell a Lucid Airnek a 832 kilométeres hatótávhoz

Sokakat meglepett a Lucid bejelentése, hogy az Air nevet viselő első villanyautójának egy független szervezet által is megerősített hatótávja 832 kilométer, hiszen ha ez igaz, akkor az övék lesz a legnagyobb hatótávolságú elektromos autó a piacon. Egy olyan start-upé, mely ez idáig csak csendben a sötétben megbújva fejlesztgetett, és saját gyár hiányában egyetlen terméke sem látott még napvilágot. Nem mindegy azonban, hogy az elképesztő hatótáv honnan jön, hiszen abban semmi rendkívüli sincs, ha az autó zabálja a méregdrága és több száz kilós aksiban bőven rendelkezésre álló elektronokat.

Hatótávot növelni relatíve könnyű több és több cella bepakolásával – fogalmazott Peter Rawlinson vezérigazgató, akinek a cége kezdetben 130 kWh-ig bővítette az akkucsomag kapacitását. A Lucidnak is rá kellett jönnie azonban, hogy néha a kevesebb több, és nem a költséges, nehéz, és az utastér helyét foglaló akkumulátor méretét kell növelni a nagyobb hatótávhoz, hanem inkább a hatékonyságon érdemes javítani.

Így született meg a kaliforniai start-up házon belül fejlesztett saját hajtásrendszere 113 kWh-s akkucsomaggal, amely az úgynevezett Lucid Space Concept szerint került elhelyezésre, a cég elmondása szerint kombinálva a komfortos utasteret, páratlan hatótávot, magas teljesítményt, és ezzel egyidőben egyedülálló energiahatékonyságot.

A Lucid Air így egy kilowattóra energiával 7,36 kilométert megy el, míg például a 400 mérföldes hatótávot nemrég átlépő Tesla Model S a 100 kWh-s aksijával kilowattóránként 6,47 kilométerre gurul el. Persze a Lucid esetében várni kell majd a hivatalos EPA mérésre, meg arra, hogy egyáltalán megvásárolható legyen az autó.

Az akkuméret mellett az autógyártó azt is bejelentette, hogy az Airé lesz a sorozatgyártott villanyautók közül a legnagyobb frunk (első csomagtartó) több mint 280 literrel, mely a hátsó csomagtartóval együtt 739 liternyi helyet kínál a tulajdonosának. Az elektromos szedán világpremierjére szeptember 9-én kerül sor.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.