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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Már el is indult a kínai Model Y gyártása?

elektromos autó

Úgy néz ki a kínaiak hiúsági kérdést csinálnak abból, hogy megdöntsék a saját rekordjukat is. A legfrissebb kémfotók és jól értesült informátorok szerint, 4 hónappal a tervezett határidő előtt már meg is kezdődött a kínai Tesla Model Y gyártása.

Próbagyártás

Anno amikor a sanghaji Tesla üzem első fázisa épült, már láttuk, hogy az építkezés rohamtempóban zajlik és a különböző részmunkákkal egy percet sem várnak. Ahogy egy épület felett tető van, azonnal megkezdik a gépek telepítését miközben a többi csarnok még sehol nincs és a közművek kiépítését is épp csak elkezdték. Tehát nem arról van szó, hogy megvárják míg elkészül az épületek szerkezete, aztán jönnek a burkolók, villanyszerelők, vizesek, stb. majd ha ez is kész és levonultak, jön a következő gárda aki gyártósorokat telepít. Nem azt mondjuk, hogy ez egyedülálló, biztosan más gyár is így épül, de mégis kicsit más mint amit laikusként megszoktunk egy privát építkezésen.

Tavaly nagyjából május végére állt a Model 3 gyártósor csarnoka, majd így augusztus vége, szeptember eleje felé kezdtek el szállingózni a hírek arról, hogy elindult a tesztgyártás, az ügyfeleknek szánt autók pedig nagyjából decembertől készültek. Az első autók hivatalos átadójára ünnepélyes keretek között január elején került sor, az eseményen Elon Musk is részt vett. Most úgy néz ki a Model Y talán még ennél is előbbre tarthat.

5 helyen építkezik a Tesla és piszok gyorsan haladnak

Nemrég számoltunk be róla, hogy már szemmel láthatóan elég magas készültségi szinten van a Sanghaj 2A projekt, a cég legutóbbi negyedéves beszámolójában pedig már fotókat is megosztott az egyik csarnok belsejéből, ahol már összeszerelt présgépet és lefóliázott ipari robotokat láttunk.

Most a Tesmanian kapott egy fényképet egy kínai autópályáról amin egy tréler egy kissé álcázott Model Y-t szállít. Ez, bár érdekes, önmagában még nem lenne akkor szó, hiszen lehetne az autó privát import is. Az álcázás azonban mindenképpen érdekes részlet – miért kapna gyári tesztautóknak kijáró álcát egy amerikai Model Y, ami már fél éve gyártásban van?

Forrás: Tesmanian.com

A talány megfejtésében a Ray 4 Tesla Twitter fiók szolgálhat válaszul, amelyet a korábbiak alapján a megbízható források közé sorolunk. Ray beszámolója szerint egy iparági forrása megerősítette, hogy a képen valóban egy MIC azaz Made In China Model Y látható és valószínűsíthető a sorozatban gyártott autók decemberi kiszállítása.

Természetesen ha igaz is az információ, ez valószínűleg a gyártósorok beállításának eredménye, egy korai próbagyártásban készült jármű amelyet valószínűleg további tesztelés céljából szállítanak valahová. Érdemes emlékezni, hogy Kínában már eleve az új, 6000 tonnás öntőgép kerül telepítésre, ami egy darabban gyártja le az autó teljes hátsó szerkezetét, vázát. ez a gép állítólag már üzemel Fremontban is, így várható hogy onnan is hamarosan megindulnak az első lesifotók és vásárlói beszámolók. Lassan pedig a Model Y első töréstesztjének eredményei is esedékesek lesznek.

Könnyebb és biztonságosabb az új Model Y

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.