Főoldal » elektromosautó-töltés » Felavatták a Fiat kétirányú töltőit

Felavatták a Fiat kétirányú töltőit

Véget ért az FCA Csoport torinói Mirafiori komplexumába tervezett V2G-állomás építésének első szakasza, és tegnap hivatalosan is átadásra került a projekt keretein belül letelepített első 32 töltőoszlop. A Drosso logisztikai központnál elhelyezett berendezések egyszerre 64 elektromos jármű töltését teszik lehetővé, ám a kétirányú töltési technológiának köszönhetően az elektronok áramlása fordítva, az akkumulátorokból a hálózat felé is történhet, nagy mértékű támogatást adva így a csúcsidőszakok energiaigényének kielégítéséhez.

Mikor értik már meg végre az öltönyös vezetők, hogy a villanyautók kábelét még a fotózás idejére sem kell megfogni. Bátran el lehet engedni, tölt úgy is.

A mindössze négy hónap alatt megépült állomás egyelőre kísérleti jellegű, célja a V2G rendszer tökéletesítése, valamint a terület logisztikájával való összehangolása, de a második fázisban ennél jóval komolyabb tervek vannak láthatáron: 2021 végére 700 elektromos autót lehet majd a hálózatra csatlakoztatni, így ez lesz a legnagyobb ilyen típusú projekt a világon. Itt már előtérbe kerül a rendszer hálózatsegítő feladatainak optimalizálása is oly módon, hogy ez közben nyereséges legyen a partnerek (FCA, Engie, Terna) számára.

A teljes töltőparkot körülbelül 12 000 napelem-panel fogja lefedni, melyek évente több mint 6500 MWh tiszta energiát termelnek a létesítmény és a villanyautók számára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.