Magyarországon is jól fogy a Renault Zoe

Lassan a célegyenesbe fordul a tavasszal meghirdetett állami támogatási program, ugyanis már csak néhány hét van hátra a megítélt támogatói okiratok lejártáig. A folyamat elhúzódó jellegéből adódóan sem a pályázatokat kezelő IFKA, sem pedig az autógyártók nem adtak ki eddig sok információt a vásárlások mennyiségéről, de ideális esetben idén ebben a programban 1500-2000 új villanyautó kerülhet állami támogatással az utakra. Az autógyártók egyelőre kivárnak a statisztikák publikálásával, de az már az elején jól látszott, hogy a támogatási programon kívül rendkívül nehéz lesz idén elektromos autót eladni Magyarországon.

A hallgatást a héten a Renault hazai képviselete törte meg azzal a hírrel, hogy idén már több mint két és félszer annyi Renault Zoe talált gazdára, mint tavaly egész évben. 2019-ben az 1833 darabos teljes új villanyautó piacból a típus 83 eladott példánnyal 4,5%-os részesedést ért el, amivel a Nissan Leaf által vezetett népszerűségi listában a 6. helyet sikerült megszereznie. A Zoe nem csak újként, de használt importban is népszerű, úgy tavaly legalább 89 darab érkezett az országba. A használt villanyautó import egyébként igen jelentős Magyarországon, a 2019-ben forgalomba állított 3160 darab tisztán elektromos autó 42%-a használtként érkezett az országba.

Az idei év eddig látványosan jobban sikerült a francia márkának Magyarországon, mivel már most 232 eladott példánynál járnak. Ezzel több mint két és félszeresére növelték az eladási volument, miközben az év első 8 hónapjában „csak” 40%-kal több autóra került zöld rendszám, mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben a tavalyi teljes éves volument még nem értük el. Ezzel az új támogatással eladott autók között is valószínűleg 10% fölötti lesz a Zoe részesedése. Azt persze még nem lehet tudni, hogy az év elején mennyi fogyott az előző pályázattal, illetve hogy végül a mostani programban hány támogatói okiratot használnak fel vásárlás támogatására, így ez az arány akár jelentősen változhat is. A Renault Zoe az egyike annak a néhány autónak, ami nem csak belefér a 2,5 millió forintos állami támogatáshoz szükséges 11 millió forintos keretbe, de még a legmagasabb felszereltségi szint mellé is lehet néhány extra opciót válogatni.

A Renault Zoe nem csak nálunk népszerű, hanem Európában is. Tavaly készült el a kétszázezredik példány, az összes tisztán elektromos modellt tekintve pedig a Renault idén átlépte a háromszázezres darabszámot is.

 

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?