Napelemes tetőt szerelt fel a Škoda

Napelemekkel borította be a Mladá Boleslav közelében található Kosmonosy szerviz-és tréningközpontjának épületeit a Škoda Csehországban. A rendszer csúcsteljesítménye 441 kWp, és évente akár 450 MWh-nyi tiszta energia előállítására is képes, így a létesítmény energiaszükségletének akár negyedét is biztosítani tudja.

Az öt épület mellett a cseh autógyártó a parkolóiba is napelemes árnyékolókat telepített, így az azok által termelt energia elektromosautó-töltőkön keresztül a járművek akkumulátorába is bekerülhet, miközben a szerkezet védi az autókat a napfénytől és a csapadéktól. A Škoda a ČEZ Solarní cseh energetikai vállalattal, valamint a ŠKO-ENERGO energiaszolgáltatóval közösen kivitelezett projekt során összesen 2200 négyzetmétert fedett le fotovoltaikus rendszerrel, amihez egy 570 kWh-s energiatároló rendszer is tartozik. Ez biztosítja, hogy akkor is rendelkezésre álljon a megújuló energia, amikor éppen nem süt a nap.

Vlastimil Vyskočáni, a ČEZ Solarní anyavállalatának értékesítési igazgatója elmondta, hogy egyre több autógyártó fedezi energiaszükségletét helyben termelt tiszta elektromossággal, és ezt a trendet a Škoda is követni szeretné. A legnagyobb tetőre szerelt európai napelem-park egyébként Magyarországon található a győri Audi-gyár tetején.

A projekt körülbelül 30 millió cseh koronából (414,3 millió forint) valósult meg, melynek 60%-át az Európai Unió és a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium biztosította.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.