Ott sem kell lenned a Tesládnál, hogy lásd, mi történik körülötte

A Sentry Mode egyike a Teslák azon funkcióinak, melyek az elmúlt években rengeteget fejlődtek az ingyenes szoftverfrissítéseken keresztül, de továbbra is hatalmas potenciál rejlik bennük. Aki eddig nem olvasta az ezzel kapcsolatos híreket, a Sentry Mode a kaliforniai autógyártó biztonsági felügyelőrendszere, amely az autó kameráit használva figyeli a körülötte történő eseményeket, és riasztja a tulajdonost, ha valaki túlzottan megközelíti, vagy megrongálja a járművet. A szoftver tulajdonképpen a TeslaCam nevet viselő beépített dashcam funkcióra épül, azzal a különbséggel, hogy a Sentry Mode nem menet közben figyel, hanem a parkoló autóra vigyáz. Valamint annak környezetére, hiszen nem egy esetben fordult elő olyan, hogy a kamerák egy másik autó megrongálása, vagy egy közelben történő egyéb bűncselekmény során segített elkapni az elkövetőt.

A funkció várható fejlesztéseiről szóló cikkek alatt a kommentelők rendszerint egy olyan frissítésben reménykednek, amely után a Teslák hangszóróján keresztül rá lehet ordítani a gyanúsan ólálkodó emberekre, vagy esetleg egy híresség hangján lehet őket elküldeni melegebb éghajlatra. Nem lepődnénk meg, ha Elon Musk tényleg rábólintana valami hasonlóra, de egyelőre valami egészen más újdonságra számíthatunk.

Az Electrek információi szerint a cég fejlesztői azon dolgoznak, hogy a Sentry Mode bekapcsolásával a tulajdonosok élőben tudják nézni a Teslák kamerái által látottakat a mobiltelefonjukon. Hogy ez mennyire praktikus újítás, azt jól mutatja az a számtalan hozzászólás, melyek olyan esetekről számolnak be, amikor egy téves riasztás miatt kellett a tulajnak mindent félredobni, és kiballagni a kocsihoz. Ha valaki különösen félti az autóját, és rátapasztja szemeit az okostelefonjának készülékére, akkor talán még arra is lehetősége lesz, hogy megelőzze a bajt.

A hírportál egy hackert jelöl meg az információk forrásaként, aki rendszeresen kiszivárogtatja a Tesla érkező frissítéseinek tartalmát. Elmondása szerint a mobiltelefon-applikáción valós időben nézhető Sentry Mode már korábban is a Tesla tervei között szerepelt, de elhalasztotta a kiadását. Most sem tudjuk, hogy mikorra várható ez a funkció, de Elon Musk az ünnepek környékére ígér egy meglepetésekkel teli, hatalmas frissítéscsomagot, elképzelhető, hogy ez is annak a része lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.