Videón a Tesla forradalmi akkucellája

A Tesla a minap egy új mikrooldalt indított honlapján, mellyel a képzett munkaerőt igyekszik a saját akkucella-gyártásának megalapozásán dolgozó akkumulátor-divíziójába csalogatni. Erre a weboldalra került fel a legelső videó a kaliforniai autógyártó vadonatúj, 4680-as formátumú hengeres celláiról, illetve azok kaliforniai prototípusgyártásáról, melyet a szeptemberi Battery Day eseményen mutattak be a közönségnek. Az akkupakk újdonsága, hogy teljesen kikerüli a modulok használatát, ezáltal sokkal sűrűbben lehet őket elhelyezni. Kevesebb lesz az alkatrész, csökken a tömeg, és így csak az akkucsomag elrendezése mintegy 14%-kal képes megnövelni a hatótávot. Az elképzelés szerint az akkumulátor szerves részévé válik az autó felépítésének, ezáltal masszívabb, és ellenállóbb lesz az ütközésekkel szemben.

A videó szerint az akkumulátor összesen 960 cellából épül fel, azaz lényegesen kevesebből, mint a kisebb, 2170-es formátum esetében. Ez annak köszönhető, hogy az új cella mintegy ötször annyi energiát tud eltárolni, mint elődje. A méret megnövekedése 16%-os hatótáv-emelkedést eredményez az autókban, és 14%-kal csökkenti a költséget. A jelenlegi technológiákhoz képest tehát akár 30%-kal is nagyobb lehet a 4680-as cellákat használó Teslák hatótávolsága anélkül, hogy a cellakémiához nyúlnának a fejlesztők. Ha az anód és a katód kémiájának módosításait is hozzávesszük, akkor akár 54%-os hatótáv-növekedéssel is számolhatunk, miközben a költségek kilowattóránkként 56%-kal csökkennek, a beruházások gigawattórára vetített költsége pedig 69%-kal alacsonyabb.

A honlapra egyébként az alábbi, rövidebb videók is felkerültek:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.