Ralilegenda versenyzik Hamilton villanyautós csapatában

Sébastien Loeb lesz az X44 csapat férfi versenypilótája az Extreme E tisztán elektromos versenysorozatban, jelentette be a FIA. A csapat alapítója és vezetője nem más, mint Lewis Hamilton, így a világ egyik legismertebb ralibajnoka, valamint a hétszeres Formula-1-es világbajnok együttes erővel vág neki a 2021 elején induló, rendkívül izgalmasnak ígérkező off-road szériának.

Huszonnégy éves pályafutása során Loeb 79 futamgyőzelmet, és 9 rali-világbajnoki címet gyűjtött be, ezzel minden idők legsikeresebb WRC-pilótájaként színesíti majd az Extreme E mezőnyét. Csapattársa Cristina Gutiérrez lesz, aki 2017-ben azzal szerzett magának hírnevet, hogy a legelső spanyol női pilótaként teljesítette a Dakart az autók kategóriájában.

Az Odyssey 21 terepjárókat december legelején megkapták a csapatok, így már mindkét pilótának lehetősége volt megismerkedni a 400 kW teljesítményű terepmasinával a Donington Park Circuit off-road részein. A bajnokság során ennél persze keményebb tereppel kell majd megbirkózniuk: az első összecsapásra március 20-21-én kerül sor Szaúd-Arábia homokdűnéi között, ezt követően májusban a szenegáli tengerpart fogadja a versenyzőket, majd augusztusban a grönlandi jégtakarón, októberben a brazil esőerdőben, decemberben pedig az argentin gleccserek mellett mérik össze tudásukat a versenyzők.

Loeb és Hamilton mellett egyébként más nagy nevek is csatlakoztak az elektromos sorozathoz, köztük Mattias Ekström túraautó-bajnok, aki a Cupra és az ABT közös csapatát erősíti, valamint Carlos Sainz kétszeres rali-, és háromszoros Dakar-bajnok, aki az ACCIONA | Sainz XE Team pilótájaként indul el.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.