Ultra töltőkkel bővült Románia villanyautó-töltő hálózata

Rendszeresen beszámolunk olvasóinknak a román töltési lehetőségekről. A villanyautózás korai éveiben az ország átjárhatósága nagy mértékben két cég, a Renovatio és a Kaufland együttműködésének volt köszönhető. Románia már évekkel ezelőtt is átjárható volt akár egy kisebb akkuval szerelt elektromos autóval is, mivel a viszonylag kis számú 50 kW DC villámtöltőt egymástól ideális távolságra helyezték el.

A Renovatio cég töltőinek jelentős része Kaufland üzletek parkolóiba került, amelynek egyik előnye, hogy a töltési időt hasznosan, egy bevásárlással tudtuk eltölteni, ezen kívül a Kaufland eleinte korlátlanul, később naponta egyszer, ma már csak törzsvásárlóknak, hetente egyszer fedezi is a töltési díjat.

A közelmúltban a Renovatio és a Volkswagen együttműködési szerződést kötött, így a Renovatio üzemelteti Románia-szerte a Volkswagen csoport márkakereskedéseiben telepített MOON típusú töltőket. A töltőoszlopok legnagyobb része 75 kW DC töltésre képes, CCS csatlakozóval. A legtöbb márkakereskedésben 22 kW AC töltési lehetőség is rendelkezésre áll, néhány helyszínre kisebb teljesítményű, 25 kW-os DC töltő került, de vannak olyan VW márkakereskedések is (pl. Marosvásárhelyen), ahová 150 kW-os ultragyors DC töltő jutott.

Az együttműködés eredményeképp 2020 végére a Renovatio már Románia 150 helyszínén üzemeltet 330 töltőoszlopot, melyek közül 120 oszlop nagy teljesítményű DC töltő. A WeCharge előfizetéssel rendelkező Volkswagen-tulajdonosok a márkakereskedésekben elhelyezett töltőoszlopokon kívül a Renovatio hálózat további töltőit is használhatják, de visszafelé is működik a dolog, azaz Renovatio szerződéssel, az E-Charge applikációval bárki használhatja a VW márkakereskedések nagy teljesítményű töltőit is.

75 kW teljesítményű MOON töltő Nagyváradon a D&C Volkswagen márkakereskedésben (fotó: Plugshare)

Renovatio ügyfelek számára a töltési díj a Volkswagen kereskedések töltőin megegyezik a Renovatio megszokott áraival, azaz a DC töltés teljesítménytől függetlenül 1,95 RON/kWh, az AC töltés pedig 1,45 RON/kWh. A Kaufland parkolóiban lévő töltőoszlopoknál jelenleg téli akció keretében kedvezményes a villanyautó-töltés, a DC töltésért 1,65 lej, az AC töltésért 1,23 lej fizetendő.

A közelmúltban gyors fejlődésnek indult Romániában két további cég, az EV-mag, és az EV-Connect hálózata. Az EV-mag 49 db 22 kW teljesítményű AC töltőoszlopot üzemeltet. A cég töltőinek egy része Auchan áruházak parkolóiban található, ezen kívül hoteleknél, és idegenforgalmi nevezetességek, turisztikai látnivalók közelében igyekeznek elhelyezni az elsősorban célállomás-töltésre alkalmas oszlopokat. Az EV-mag töltői 1 RON/kWh díjért használhatók. A töltésért előre megkötött szerződés szerint, vagy a cég honlapján kezdeményezett bankkártyás megoldással fizethetünk.

Az EV-Connect 55 helyszínen üzemeltet Romániában töltőket, melyek között egyaránt található 50 kW DC és 22 kW AC töltőoszlop. Az EV-Connect DC tarifája 1,85 lej/kWh, az AC töltés pedig 1,39 lej/kWh, de a töltők jelentős részén egyelőre ingyenes a töltés a villanyautósoknak, mivel a villanyszámlát a cég partnerei fizetik. A töltés az EVConnect applikációval indítható.

Címlapkép: Plugshare, Nagyvárad, D&C

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.