Friss: már jövőre indulhat az olcsó Tesla gyártása

Azt már hivatalosan is elismerte a cég, hogy pár éven belül tervezik egy a Model 3-nál 10-13 ezer dollárral olcsóbb, kisebb típus gyártását, de erre eddig inkább 2024 magasságában számítottunk.

Most a kínai média a sanghaji Tesla gyár legfrissebb gazdasági tanulmányára hivatkozva azt jelenti, hogy akár már 2022-ben elindulhat az olcsóbb modell gyártása. A hírek szerint az autó a Model 3 alapjaira épülne  és a tervezett ár Kínában 160-200 ezer jüan, azaz a 7-9 millió forintos sávban mozogna. Összehasonlításul, a Model 3 SR+ a helyi piacon 250 ezer jüan, azaz 11 millió forintos indulóáron érhető el, de természetesen a helyi adó és támogatási rendszer visszafejtése nélkül ez az ár nem mond sokat. Mindenesetre, ha ez lenne a korábban beharangozott 25 ezer dolláros Tesla, akkor annak itthoni induló ára, a Model 3 import felára alapján, valahol bruttó 12-13 millió forint között lehetne.

Ezt a grafikát az autó 2020 januári bejelentésekor tette közzé a kínai Tesla, de természetesen ez csak egy kedvcsináló, a végleges autó lehet abszolút nem így néz majd ki. Forrás: Twitter/@Tesla__Mania

Bár a gyártás kezdete elsőre igen korainak tűnhet, érdemes megjegyezni, hogy „2022” jelentheti a jövő év végét is és eleinte biztosan csak kevés autó készülne hetente. Tehát 2023 előtt nem várnánk a tömegtermelést. Ha a kocsi valóban a Model 3 alapjaira épül, az meggyorsíthatja a fejlesztést, ami pedig magát a gyártást illeti, nos a sanghaji Tesla üzem második üteme mellett nemrég újabb bővítési szakasz kezdődött és egyelőre még senki nem tudja mi készül itt. Arról is hallani lehetett, hogy Eddig új, saját, 4680-as cellagyárra tippeltünk, de ki tudja.

Egyelőre azért kezeljük a fenti információkat óvatosan.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.