HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Hivatalos: hazugság volt az önmagától gyorsuló Tesla

Még 2019 decemberében indított petíciót egy Tesla-tulajdonos, amelyben arra kérte az amerikai közlekedési hatóságot (NHTSA), hogy rendeljenek el visszahívást, amelyben minden 2013-tól gyártott Tesla Model S, Model X, és Model 3 érintett. A vád szerint a Teslák hirtelen önmaguktól felgyorsulnak, amely balesetveszélyes. A problémáról egy évvel ezelőtt mi is beszámoltunk.

A Tesla 2020. január 20-án cáfolta a problémát. Az NHTSA és a Közlekedési Minisztérium vizsgálata ennek ellenére természetesen megkezdődött, és arra az eredményre jutott, hogy az autógyártónak igaza volt. Összesen 217 baleset adatait elemezték, melyek túlnyomó többsége parkolás közben történt. A vizsgálatot 2021. január 8-án lezárta a közlekedési hatóság, és a kiadott nyilatkozat szerint a 662.000 db Tesla elektromos autó vizsgálata során nem találtak olyan hibát, amely hirtelen, nem szándékos gyorsulást eredményezhet, azaz a petíció alaptalan volt.

Az NHTSA állásfoglalása így fogalmaz: „A rendelkezésre álló adatok áttekintését követően az ODI nem talált olyan bizonyítékokat, amelyek indokolnák az érintett járművek hibajavításának megkezdését. Minden olyan esetben, amelyről rendelkezésre álltak eseményadatok az ODI felülvizsgálathoz, bebizonyosodott, hogy a petíció benyújtója által említett baleseteket a pedál helytelen alkalmazása eredményezte. Nincs bizonyíték arra, hogy a gázpedál-egységek, motorvezérlő rendszerek, vagy a fékrendszerek meghibásodása hozzájárult volna az említett események bármelyikéhez. Nincs bizonyíték arra, hogy tervezési hiba növelné a pedál helytelen alkalmazásának valószínűségét. A balesetek esetleges elektronikai okának elmélete a vizsgált járművek esetében téves feltételezésnek bizonyult.”

Egyszerűbben fogalmazva, nem az autó hibája, hanem valószínűleg emberi hiba okozta a baleseteket: a fékpedál helyett a gázra léptek a járművezetők.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.