Főoldal » elektromos autó » Együtt épít autót az Apple és a Hyundai?

Együtt épít autót az Apple és a Hyundai?

Különös fordulatot vettek az Apple villanyautós projektjéről szóló, az elmúlt hetekben ismét fellángoló pletykák, miután a Hyundai bejelentette, hogy tárgyal az amerikai elektronikai vállalattal egy közös, elektromos meghajtású, önvezető autó megvalósításáról. Az egyeztetés állítólag még korai szakaszában jár, azaz semmiről sem döntöttek a felek. Az együttműködésről először koreai hírportálok számoltak be, amit az autógyártó szóvivői is megerősítettek, és hivatalos nyilatkozat is született róla, majd miután a nemzetközi sajtó is rárepült a hírre, a Hyundai módosította közleményét, és az Apple helyett már csak „különböző cégeket” említ.

Hyundai Prophecy tanulmány

A hírre a Hyundai árfolyama az egekbe tört és közel 20%-ot emelkedett, piaci elemzők szerint az elmúlt legalább két évtizedes időszakban nem zártak ilyen jól a cég részvényei. Az Apple nem kommentálta a fejleményeket, ami nem meglepő, hiszen a vállalat híresen titkolózó az új termékeit illetően, valószínűleg ez késztette a Hyundai-t is a közleményének átfogalmazására.

e-GMP padlólemez

Az Apple terveiről szivárogtató források abban egyetértenek, hogy az iPhone megalkotója nem egyedül fog berobbanni az autóiparba és nekifutni elektromos autó gyártásának, hiszen az beszállítói lánc és autógyár híján még bőséges erőforrások mellett is túl nagy falatnak bizonyulna – ezt már a Dyson esete is bebizonyította. Amennyiben a Hyundai lenne az Apple partnere, úgy a közös villanyautó akár a koreaiak e-GMP padlólemezét is megkaphatná, de abból ítélve, hogy ennek az együttműködésnek is 2027-re becsülik az első eredményét, és a korábbi hírek is legalább 5-8 éves fejlesztési időt jósoltak az autónak, valószínűleg valami jóval komolyabb megoldáson gondolkodnak a felek. Ráadásul az sem biztos, hogy ez a dedikált elektromos platform egyáltalán alkalmas az Apple által elképzelt forradalmi, monocellás akkumulátor elszállásolására.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.