Elektromos autót fog gyártani a legnagyobb kőolaj-exportőr

A Bloomberg által közzétett beszámoló szerint elektromosautó-gyár építésére készül a Lucid Motors Szaúd-Arábiában, a világ első számú kőolaj-exportáló országában. A mintegy 360 milliárd dollár értékű szuverén vagyonalap, az úgynevezett Public Investment Fund jelenleg az amerikai autógyártó start-up legnagyobb részvényese, mely megmentette a céget a kezdeti pénzügyi nehézségek idején.

Ebből adódóan aligha van beleszólása a Lucidnak az Arab-félszigeten elhelyezkedő állam terveibe, mely elektromos járművek termelésével diverzifikálná olajalapú gazdaságát – sőt, Szaúd-Arábia az egész Közel-Kelet villanyautó-gyártó központjává szeretne válni. Meg nem nevezett források szerint a több mint 1 milliárd dolláros támogatásnak, melynek köszönhetően a Lucid 2018-ban folytatni tudta tevékenységét, éppen a szaúd-arábiai gyártás volt az egyik feltétele.

Az egyelőre nem hivatalos információk szerint a gyár King Abdullah Economic City-ben, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsidda városától nem messze épül, de szóba került Neom is, egy, az ország észak-nyugati részén újonnan tervezett város, mint az autógyár lehetséges otthona. A megbeszélések állítólag már előrehaladott állapotban vannak, de a tervek még változhatnak.

A Lucid nemrég végzett legelső, arizonai autógyára építésének első szakaszával, ahol hamarosan megkezdődik a technológiailag minden más villanyautónál fejlettebb Air szedán sorozatgyártása, majd később ennek SUV változatának összeszerelése.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.