Ismét bezárul egy kiskapu az olcsó Ionity töltéshez

Az Ionity villámgyors töltőoszlopain 2020 februárjától a 8 eurós (2560 Ft) töltésenkénti díjat 79 centes (280 Ft) kWh alapú árazás váltotta. Ezt követően népszerű lett a német Maingau áramszolgáltató roaming kártyája, amellyel féláron tölthettünk az Ionity saját árazásához képest, ráadásul még a töltés indításakor zárolt 27.000 Ft sem borzolta a kedélyeket. Az előző év szeptemberétől sajnos ez a kedvezmény is megszűnt, így jelenleg a Maingau kártyával indított töltés 75 centbe kerül az Ionity oszlopain.

Az Ionity hálózatot alapító gyártóktól új autót vásárlók továbbra is választhatnak kedvezményes kWh alapú díjazást, ezért azonban általában 4-5000 forintos havidíjat kell fizetni. Ha valaki csak ritkán indul villanyautóval hosszabb útra, vagy egyszerűen olyan típusú elektromos autót használ, amelyhez nem jár gyártói kedvezmény, jó megoldás volt a szlovák ZSE Drive elektromobiltás szolgáltató roaming tarifájának használata, amellyel az első töltésindításkor ugyan beterhelnek 39 eurót a számlánkra, de ezt követően 24 óráig korlátlanul tölthetünk a – Szlovákiából tekintve – külföldi partner szolgáltatóknál, melyek között az Ionity is megtalálható.

Ezzel egy gyorsan tölthető autóval 14.000 forintért gyakorlatilag bárhová eljuthatunk Európán belül, legalábbis ha nyugat felé indulunk, amerre már jónak tekinthető a töltőhálózat. Valószínűleg egyre többen figyeltek fel erre a kedvező lehetőségre, ugyanis a ZSE Drive a felhasználóknak küldött hírlevélben arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2021. március 1-től hatályos felhasználási feltételek alapján jogellenes használatnak minősül, ha valaki elsősorban külföldön (azaz Szlovákián kívül) veszi igénybe a ZSE Drive szolgáltatását. A változtatást azzal indokolják, hogy a szolgáltató a roaming díjszabást kiegészítő szolgáltatásként kínálja, nem kizárólagos felhasználásra.

A gyakorlatban a szolgáltató azt várja el, hogy többet töltsünk a ZSE Drive hálózatán belül, mint azon kívül. Ennek megfelelően, ha egy ügyfél a ZSE Drive kártyával 3 hónapon keresztül folyamatosan nagyobb mennyiségű energiát tölt roamingban, mint a Szlovákiában lévő saját töltőpontokon, akkor a kártyát a szolgáltató deaktiválhatja majd, illetéktelen használatra hivatkozva.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.