Ismét bezárul egy kiskapu az olcsó Ionity töltéshez

Az Ionity villámgyors töltőoszlopain 2020 februárjától a 8 eurós (2560 Ft) töltésenkénti díjat 79 centes (280 Ft) kWh alapú árazás váltotta. Ezt követően népszerű lett a német Maingau áramszolgáltató roaming kártyája, amellyel féláron tölthettünk az Ionity saját árazásához képest, ráadásul még a töltés indításakor zárolt 27.000 Ft sem borzolta a kedélyeket. Az előző év szeptemberétől sajnos ez a kedvezmény is megszűnt, így jelenleg a Maingau kártyával indított töltés 75 centbe kerül az Ionity oszlopain.

Az Ionity hálózatot alapító gyártóktól új autót vásárlók továbbra is választhatnak kedvezményes kWh alapú díjazást, ezért azonban általában 4-5000 forintos havidíjat kell fizetni. Ha valaki csak ritkán indul villanyautóval hosszabb útra, vagy egyszerűen olyan típusú elektromos autót használ, amelyhez nem jár gyártói kedvezmény, jó megoldás volt a szlovák ZSE Drive elektromobiltás szolgáltató roaming tarifájának használata, amellyel az első töltésindításkor ugyan beterhelnek 39 eurót a számlánkra, de ezt követően 24 óráig korlátlanul tölthetünk a – Szlovákiából tekintve – külföldi partner szolgáltatóknál, melyek között az Ionity is megtalálható.

EZT OLVASTAD MÁR?  Elkészült az első 50 IONITY töltőállomás

Ezzel egy gyorsan tölthető autóval 14.000 forintért gyakorlatilag bárhová eljuthatunk Európán belül, legalábbis ha nyugat felé indulunk, amerre már jónak tekinthető a töltőhálózat. Valószínűleg egyre többen figyeltek fel erre a kedvező lehetőségre, ugyanis a ZSE Drive a felhasználóknak küldött hírlevélben arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2021. március 1-től hatályos felhasználási feltételek alapján jogellenes használatnak minősül, ha valaki elsősorban külföldön (azaz Szlovákián kívül) veszi igénybe a ZSE Drive szolgáltatását. A változtatást azzal indokolják, hogy a szolgáltató a roaming díjszabást kiegészítő szolgáltatásként kínálja, nem kizárólagos felhasználásra.

A gyakorlatban a szolgáltató azt várja el, hogy többet töltsünk a ZSE Drive hálózatán belül, mint azon kívül. Ennek megfelelően, ha egy ügyfél a ZSE Drive kártyával 3 hónapon keresztül folyamatosan nagyobb mennyiségű energiát tölt roamingban, mint a Szlovákiában lévő saját töltőpontokon, akkor a kártyát a szolgáltató deaktiválhatja majd, illetéktelen használatra hivatkozva.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.