Főoldal » elektromos autó » Villanyautókra vált a rendőrség Eperjesen

Villanyautókra vált a rendőrség Eperjesen

Az elektromobilitás a bűnüldözésben is egyre inkább utat tör magának. Japánban már 2018-tól szolgálnak Nissan LEAF-ek a rendőrség flottájában. Az Egyesült Államokból egyre több hír érkezett arról az elmúlt években, hogy rendőrségi járműként is jól vizsgáznak a villanyautók. Az elektromos autók vásárlását környezetvédelmi és anyagi okokkal indokolták.

Nem kell azonban ennyire messzire menni a jó példáért. Eperjes (Szlovákia) városi rendőrségének flottája 10 autóból áll, melyekből már kettő tisztán elektromos. A 2018-ban megvásárolt Nissan LEAF mellé egy Kia e-Niro is érkezett, 64 kWh-s akkumulátorral. Az autókat a helyi rendőrség elsősorban ellenőrzési feladatok elvégzésére, járőrözésre, az állampolgárok által benyújtott panaszok kivizsgálásához használják. Az autók töltéséhez a város ingyenes töltőállomásait is igénybe veszik, de a városházán saját töltővel is rendelkeznek.

Elektromos autók az eperjesi városi rendőrség flottájában (Fotó: www.presov.sk)

A villanyautók mellett négy elektromos robogót is használnak a város rendőrei, de a járműflotta villamosítása a jelek szerint nem áll meg. Az idén két további, 300.000 kilométernél többet futott autójukat tervezik lecserélni és ezek esetében is megfontolják az elektromos autók beszerezését. Ha pozitív döntés születik, azzal a városi rendőrség flottájának 40%-a tisztán elektromos lesz.

Címlapkép: www.presov.sk

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.