Akkumulátorról töltődhetnek az autók a Shell benzinkútján

Egy kísérleti projekt keretében 350 kWh kapacitású akkumulátort telepített egy hollandiai benzinkútjára a Shell, amely két, 175 kW teljesítményű elektromos töltőpontot szolgál ki az villamosenergia-hálózattól függetlenül. A világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalata, mely az utóbbi időben az elektromobilitás piacának is aktív szereplője, az Alfennel dolgozik együtt a holland villámtöltő-hálózat fejlesztésén. Ez a cég biztosítja számára a transzformátor alállomásokat, valamint az intelligens hálózati csatlakozási szolgáltatásokat, most pedig az energiatárolás lehetőségeivel is közösen ismerkednek meg.

A zaltbommeli akkumulátor-projekt arról hivatott információt nyújtani a partnereknek, hogy mennyire képes az energiatárolás kiváltani a költséges hálózatbővítést a töltőállomásokon, valamint hogy mily módon járulhat hozzá a berendezés a hálózat stabilitásához az eltárolt energia villamosenergia-hálózatba történő visszatöltésével csúcsidőszakokban. Ez a Shell legelső ilyen projektje, de amennyiben a várakozásoknak megfelelően valóban megoldást nyújt a felmerülő infrastrukturális kihívásokra, úgy alapul szolgál későbbi akkumulátoros töltőállomásokhoz.

„További ultragyors töltési pontok bevezetésének támogatásával ez a megoldás elősegítheti az ügyfelek töltési igényeinek kielégítését korlátozott hálózatú helyszíneken, mind a Shell tulajdonában lévő kiskereskedelmi állomásokon, mind az ügyfelek telephelyein”- mondta Roger Hunter, a Shell elektromos mobilitásért felelős alelnöke. „A továbbiakban is megfizethető, és hozzáférhető elektromos töltési szolgáltatásokat nyújtunk, hogy minél több vásárló vezethessen elektromos autót.”

A Shell nemrég ambiciózus növekedési terveket jelentett be, 2025-re 500.000 töltőpontra bővíti az elektromosautó-töltőhálózatát a jelenlegi körülbelül 60 ezerről.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.