KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Átverhető a Tesla éberségfigyelő kamerája?

A vezetéstámogató rendszerek jelenlegi fejlettségi szintjén még egyértelmű, hogy a járművezetőnél a felelősség, de egyes rendszerek már elég jól működnek ahhoz, hogy hajlamos legyen a figyelmünk elkalandozni. Ezért a gyártók különböző éberség- és jelenlét figyelő megoldásokat alkalmaznak. Az ötlet nem újdonság, régi mozdonyvezetők anekdotáiból ismerős fordulat, hogy már otthon az ágyában alvás közben is megfelelő ütemekben mozdul a keze és a lába.

Az autókban lévő legegyszerűbb éberségfigyelő rendszerek azt monitorozzák, hogy a járművezető fogja-e a kormányt. Alapvetően ezeknek is kétféle változata van, az egyiknél egy minimális kormánymozdulatra van szükség, a másik megoldásnál már érintésérzékeny a kormány felülete, így elég ha hozzáérünk. Természetesen sokan próbálkoznak (remélhetőleg csak érdekességképp, nem pedig balesetveszélyes közlekedés céljából) az ilyen rendszerek kijátszásával, ehhez például súlyt akasztanak a kormányra.

A modernebb rendszerek kamerát alkalmaznak az éberség felügyeletére. A kamera elsősorban a szemünk mozgását figyeli és ebből próbálja megállapítani, hogy a vezető az aktívan figyeli az utat, vagy esetleg elbóbiskolt. Az alábbi videó a Tesla mesterséges intelligenciával működő rendszerét mutatja be.

A videóban az ismert hekker, greentheonly, hívja fel néhány érdekességre a figyelmet, például arra, hogy a „telefon használat” a Teslánál már nem a fülünkhöz tartott telefonnal történő beszélgetést, inkább a kezünkben, magunk előtt tartott mobiltelefonra vonatkozik. Green különböző fényképekkel is megpróbálja átverni a rendszert, melyek sikere a képernyőre kiírt értékekkel ellenőrizhető.

 

Címlapkép: Youtube / greentheonly

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.