Mennyit késik a Tesla berlini gyárának indulása?

Amikor a Tesla bejelentette a Giga Shanghai őrült tempóját sokan szkeptikusak voltak, az amerikai cég azonban rájuk cáfolt és a tervezettnél kicsivel előbb is megkezdték a kínai gyártást. Ennek ellenére a német határidők bejelentését követően sem mindenki hitt benne, hogy a hírhedt német bürokrácia útvesztőin sikerül majd időben átverekedjék magukat.

Lehet, hogy ezúttal a pesszimistáknak lesz igazuk. A német Automobilwoche beszámolója szerint Elon Musk fél év haladékot adott a Giga Berlin csapatának, így az eredetileg tervezett 2021. július helyett a pletykák szerint csak 2022. januárjában indulhat meg a Model Y európai gyártása.

A Reuters kapcsolódó híre szerint a Tesla szóvivője nem kommentálta az információt, helyette kiemelte a Tesla korábbi nyilatkozatát, amely szerint a berlini építkezés jól halad, hogy 2021 végére megkezdődhessen a termelés és az autók kiszállítása. Bár ez a nyilatkozat is csúszásra utalhat, ez az időpont a tömeggyártás indulására utalt, a korábban meghirdetett júliusi indulás csak a próbagyártás kezdetét jelöli.

A késlekedés mögött alapvetően két okot kell megemlíteni. Az egyik a szövetségi károsanyag-kibocsátási törvény szerinti vizsgálatok lefolytatása, ami miatt újabb meghallgatásokat kell tartani. Ez nagyjából 3 hónappal tolhatja ki a határidőket. A másik ok a berlini gyártású Model Y-ba tervezett strukturális akkupakk fejlesztésének tervezettnél lassabb üteme. Emiatt a cég legutóbbi negyedéves jelentésében is már az év végi dátum szerepelt a tömeggyártás megindítására. A pletykák egy része által említett új akkugyártó egység engedélye valószínűleg nem hátráltatja a folyamatokat, hiszen a gyártás indulásához szükséges akkumulátorokat az eredeti tervek szerint is az Egyesült Államokból tervezték biztosítani.

EZT OLVASTAD MÁR?  Kiszivárgott képeken az elektromos Opel Corsa!

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.