Főoldal » elektromos autó » Kínai elektromos busszal utazhatunk Budapesten

Kínai elektromos busszal utazhatunk Budapesten

Június másodikától két héten keresztül egy BYD K9 UB 12m eBus típusú, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt tesztel a BKK a 105-ös vonalon, amelyet az utazóközönség ingyenesen vehet igénybe. Az alacsonypadlós városi busz a kínai járműgyártó óriás elmondása szerint a legnépszerűbb modellje, mely már az európai kontinens számos városában kínál tiszta tömegközlekedési megoldást. A 12 méter hosszú elektromos busz egy 348 kWh kapacitású akkumulátorcsomagot cipel magával, ebből mintegy 300 kilométernyi hatótávolságot képes kinyerni egyetlen töltéssel.

A BYD járműve a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Deutsche Bahn csoporthoz tartozó, Európa-szerte működő ArrivaBus szolgáltató együttműködésével érkezett a fővárosba, mely már korábban is hozott környezetbarát technológiával felszerelt buszokat Budapestre. Tavaly ősszel egy MAN márkájú villanybuszt állított szolgálatba a BKK, az elmúlt hetekben pedig egy Mercedes Benz eCitaro közlekedett a Gyöngyösi utca M és az Apor Vilmos tér végállomások között az e105 jelzéssel, ahol a mai naptól a BYD-vel találkozhatunk.

A BKK Futár rendszerében valós időben nyomon követhető, merre jár éppen az elektromos busz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.