KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Birmingham bekeményített az autósok ellen

Az idei évben felgyorsul a légszennyezés elleni védekezés a brit városokban, és sorra lépnek életbe az úgynevezett Clean Air Zone (CAZ) szabályozások, amelyek – hasonlóan a londoni Ultra-Low Emission Zone-hoz (ULEZ) – károsanyag-kibocsátás szerint különböztetik meg az egyes járműveket, és behajtási jogosultságukat egy előre meghatározott védett területre. A CAZ nem tiltja meg a belépést senkinek, azonban díj fizetésére kötelezi a legszennyezőbb járművek tulajdonosait, melynek mértéke településenként változó.

A tiszta levegőjű zónák tömeges bevezetése az országban már 2019-2020-ra tervben volt, ám a városvezetők a világjárvány miatt elhalasztották – pedig éppen a COVID-19 miatt kellett volna még szigorúbban vigyázni a lakosság által belélegzett levegő tisztaságára. Idén viszont nincs mese, fizetni kell a légszennyezésért. Az első CAZ már március óta működik Bath városában, a második pedig a mai naptól aktív Birminghamben.

Cityscapes of Birmingham, Alabama viewed from Red Mountain, Files uploaded but not created by User:Gridge, Flickr images reviewed by FlickreviewR, October 2006 photographs
Birmingham, Forrás: Wikimedia

A két város megközelítése között az a különbség, hogy míg Bath egyelőre csupán a kereskedelmi járműveket kötelezi fizetésre, Birmingham városközpontjában minden személyautónak, taxinak, kisteherautónak, illetve nehéz tehergépjárműnek meg kell felelni az előírásoknak. Benzines autók esetében az Euro 4 szabványt szükséges elérni az ingyenes belépésért, dízeles meghajtású autóknál pedig az Euro 6 a kötelező. Aki ezeket nem teljesíti, annak naponta 8 fontot kell fizetnie az A4540 Middleway Ring Road által határolt területre való behajtásért. Nehéz teherautóknál és buszoknál napi 50 font a behajtási díj, ami egyébként alacsonyabb, mint Bath-ban.

A birminghami CAZ az év minden napján, beleértve az ünnepeket is, 24 órában aktív. Kivételek természetesen vannak, például a mozgássérült jelzéssel rendelkező autósok szabadon közlekedhetnek a zónában, illetve az ott lakóknak sem kell fizetniük a következő két évben. Becslések szerint így is közel 100 ezer autóst érint majd a korlátozás. A kormány honlapján mindenki ellenőrizni tudja a rendszám alapján, hogy megfelel-e a városok által meghatározott előírásoknak.

Idén nyáron várhatóan Leicesterben és Oxfordban is életbe lép a Clean Air Zone, ezt követően pedig számos más nagyvárosban lépnek fel a legszennyezőbb autósok ellen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.