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
auto
2024. 04. 19. péntek

A rendszámtábla szinte egyidős az autózással. Magyarországon már 1901-ben bevezették az egyedi azonosítók használatát. A táblák kezdetben három számjegyet tartalmaztak. 1910-ben az országot 15 járműkerületre osztották, melyek egyedi betűjelzést kaptak, ekkortól a rendszámok egy betűt, egy kötőjelet és három számjegyet tartalmaztak, kivéve Budapesten, ahol római számokkal kezdődtek. A második világháborút követően olyan hirtelen kezdett megugrani a járművek száma, hogy egy ideig a rendszámtáblát a tulajdonosoknak saját maguknak kellett elkészíteniük.

1958-ban bevezették a 6 karakteres, két betűből és 4 számjegyből álló sorozatot, amelynél a kezdőbetűk a jármű típusára, jellegére, üzemben tartójára utaltak. A fehér alapon fekete karakterek mellett inverz rendszámok is készültek, a szolgáltató vállalatok számára, külföldi állampolgárok pedig piros karaktereket kaptak. Ekkoriban jelentek meg az ideiglenes, E-1111, illetve a PRÓBA 11-11 formátumú rendszámok is.

1990-ben kezdődött a jelenleg az utcákon látható három betűből és három számjegyből alkotott sorozat. A rendszámtáblákra felkerült az országot azonosító H jelzés és a trikolor. Utóbbit 2004-től az uniós kék sáv váltotta. A normál méret és formátum mellett két soros rendszámtáblák is készülnek, illetve elsősorban motorkerékpárokra (valamint olyan autókra, melyeken a normál méret nem fér el) megjelent a B típusú, kisebb méretű rendszám, illetve a matrica rendszám. 2010-től tervezték a robogók rendszámozását is, de ez csak a mopedautókra lett kötelező. Egyedi rendszám is kérhető, 4 betű és 2 számjegy, illetve 5 betű és egy számjegy kombinációban.

Az első magyar zöld rendszám, Forrás: Alternatív Energia

Aki nyitott szemmel jár az utcákon már bizonyára észrevette, hogy az ábécé végét járjuk a jelenleg, 3 betűből és 3 számjegyből álló rendszámtábla sorozatok tekintetében. Bár a normál sorozat matematikailag kb. 13,8 millió járműre lenne elegendő, a forgalomból kivont járművek rendszámát nem osztják ki újra, ezért a hazai kb. 4 milliós jármű állomány ellenére hamarosan új sorozatra lesz szükség, amit bő egy év múlva fognak bevezetni. Részleteit a tegnap megjelent Magyar Közlöny ismerteti.

2022. július 1-től a magyar rendszámtáblák 4 betűt és 3 számjegyet tartalmaznak majd. A négy betűt nem kötőjel, hanem a magyar címer osztja majd két-két betűre. Az első két betű csak két magánhangzó vagy két mássalhangzó lehet. Továbbra is az angol ábécé betűit használjuk, azaz ékezetes betűk nem kerülhetnek a rendszámokra. A dupla betűket is kihagyják, a DZ kivételével. A kék sáv az Európai Uniós címerrel és a H felségjelzéssel továbbra is megmarad a rendszámtáblák elején.

A fehér alapszín mellett továbbra is velünk maradnak a sárga (taxi), szürke (kerékpárszállító) és a számunkra legfontosabb, világoszöld alapszínű rendszámtáblák, melyek a környezetkímélő járműveket különböztetik meg.

A diplomaták CD, illetve a veteránok OT kezdetű rendszámtáblája az új rendszerben is megmarad, valamint megjelenik egy újdonság: a taxik TX kezdetű rendszámokat kapnak, amely nem csak sárga, hanem világoszöld alapszínű lesz. Remélhetőleg az elektromos járművek gyorsuló elterjedésének köszönhetően a sárga rendszámokra egyre kisebb igény lesz, hiszen a taxik futásának jelentős része épp a legszennyezettebb levegőjű nagyvárosokban történik, így ezeket volna a legsürgősebb helyi kibocsátástól mentes autókra cserélni.

További két betűs speciális jelzések az RA, a rendőrség, az MA, a mentők, a BA, a büntetésvégrehajtás, az NA, a NAV, illetve a HA, a honvédség járműveire. A jelenleg forgalomban lévő ideiglenes rendszámtáblákat (E, M, P, SP és Z betűvel jelölt) egységesítik és I (mint ideiglenes) betűjelet alkalmaznak majd ezek helyett.

Harmincezer fölött a zöld rendszámos autók száma

Az egyedi rendszámtáblák jövő nyártól is igényelhetők maradnak, azonban ezek is egy karakterrel hosszabbak lesznek, így 5 betűből és 2 számjegyből vagy 6 betűből és egy számjegyből állhatnak majd.

Az új rendszámtáblák bevezetése felmenő rendszerben történik, azaz senkinek sem kell aggódnia, nem fogja elveszíteni az évek során megszeretett kombinációját. Tehát a 2022 július 1-től forgalomba helyezett járművek már az új formátumú rendszámtáblákat kapják majd, de a forgalomban lévő autók rendszámait nem kell lecserélni.

Jön a zöld rendszám a motorkerékpárokra

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.