A Hyundai csoport felére csökkentheti belső égésű kínálatát

A Hyundai Motor Group jelentős mértékben csökkentené a belsőégésű motorral készülő modellek kínálatát a Hyundai, a Kia és a Genesis márkanév alatt egyaránt, hogy minél több erőforrást szabadítson fel az elektromos autókhoz – írja a Reuters kettő, a dél-korei autógyártó céghez közel álló, forrásra hivatkozva. Minden második modell további élete kérdéses, azaz feleződik a kínálat. A források szerint a stratégiát a felső vezetés már márciusban elfogadta, és várhatóan az előttünk álló fél évben véglegesítik majd.

A lépés célja, hogy lehetővé tegye K+F források felszabadítását, hogy a villanymotorokra, akkumulátorokra, tüzelőanyag-cellákra összpontosíthassanak. Arról egyelőre nem kapott információt a hírügynökség, hogy milyen időtartamon várható a modellek felezése.

A Reuters egyik forrása szerint a Hyundai már leállította a belsőégésű motoros járművek számára az új hajtásláncok fejlesztését és csak a jelenlegi rendszerek hatékonyságát tervezik tovább javítani, elsősorban a feltörekvő piacok számára. Olyan kulcspiacokon, mint az Egyesült Államok, Kína és Európa, fokozatosan bővítik majd az akkumulátoros elektromos járművek palettáját.

A Reuters természetesen megkereste a Hyundai csoportot is, ahol nem erősítették meg az állításokat, azt azonban elmondták, hogy felgyorsítják a környezetkímélő járművek, például az akkumulátoros és üzemanyagcellás elektromos modellek bevezetését.

Korábbi hírek szerint a Hyundai Motor Group 2025-ig körülbelül évi 1 millió elektromos jármű eladását tervezi. A környezetkímélő palettát folyamatosan bővítik, hogy 2040-re elérjék a teljes elektrifikációt. Hyundai márkanéven például az idén érkező Ioniq 5 modellt jövőre a szintén a 800 voltos e-GMP padlólemezre épülő Ioniq 6 tisztán elektromos szedán követi, majd 2024-ben várható egy nagyobb SUV, Ioniq 7 néven. Ezen kívül további, nem az e-GMP platformra épülő elektromos járművek is érkeznek a következő években.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.