Főoldal » elektromos autó » Megtévesztő azt állítani, hogy a hidrogénautó tisztítja a levegőt

Megtévesztő azt állítani, hogy a hidrogénautó tisztítja a levegőt

A brit hatóságok nem nézik jó szemmel, hogy a Hyundai azzal reklámozza Nexo hidrogénautóját, hogy menet közben megtisztítja a levegőt, ezért az Advertising Standards Authority (ASA) megtiltotta a dél-koreai autógyártó helyi kirendeltségének az ilyen állítások alkalmazását. Az üzemanyagcellás rendszer megfelelő működéséhez rendkívül tiszta levegőre van szükség, ezért a Hyundai hidrogénes divatterepjárója egy háromlépéses szűrőberendezést használ, amely kiszűri a 2,5 mikronnál kisebb (PM2.5) részecskéket a levegőből. Az autógyártó elmondása szerint a Nexo hatékonyan hozzá tud járulni a szennyezett városi levegő megtisztításához, 10.000 példány ebből a modellből akár 20.000 dízelautó által kibocsátott szennyező anyagot távolíthat el a levegőből.

Az ASA szerint azonban a vállalat kijelentése félrevezető, mert azt sugallja, hogy a Nexo tisztább levegőt hagy maga után, mint amit felhasznál. A reklámhatóság elismeri a szűrőberendezés meglétét, és tisztában van azzal, hogy a Hyundai autójának kipufogóján csak víz, és semmilyen káros anyag nem távozik, de felhívja rá a figyelmet, hogy a Nexo működése is szennyező anyagok felszabadulásával jár: a fékeken, a gumikon, és az aszfalt kopásán keresztül. Ennek fényében pedig hibás lenne azt gondolni – mint ahogyan a hirdetés alapján a fogyasztók érthetik –, hogy a Nexo teljesen makulátlan levegőt hagy hátra.

Forrás: Hyundai

Mindez természetesen nem csupán az üzemanyagcellás járművekre igaz: minden gumiabroncsokon guruló jármű használatakor kerül a légkörbe az emberi egészségre káros részecske, beleértve a nulla emissziós akkumulátoros elektromos autókat is, melynek problémája még megoldásra vár.

A Hyundai Nexo-t nekünk is volt szerencsénk tesztelni, írásunk róla itt olvasható.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.