Ez válthatja a fényezést a jövő autóin

A hagyományos szórófejes megoldáshoz képest gyorsabban, pontosabban, hatékonyabban, és olcsóbban viszi fel a festéket az autókra az ABB PixelPaint technológiája, melyet idén az innovatív robotok és automatizálási technológiák kereskedelmi felhasználásában elért kiemelkedő teljesítmény díjával jutalmazott az Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation (IERA) szervezet. A 2020-ban piacra dobott PixelPaint festőrobot tintasugaras nyomtatófej segítségével egy menetben, közvetlenül hordja fel a nagy felbontású kéttónusú, illetve az egyedi mintázatokat a gépjármű karosszériájára, aminek az eredménye egy precízebben kivitelezett, magasabb minőségű, dekoratívabb festés.

Az ABB szerint egyre nagyobb igény mutatkozik az autóiparban különleges mintázatokra, és a PixelPaint egy innovatív és fenntartható megoldás ezek kielégítésére.

A karosszéria kéttónusú, illetve egyedi festéséhez a járműveknek eddig kétszer kellett áthaladniuk a festősoron: első menetben az első festékréteg került fel rá, majd másodjára – egyes területek kitakarása után – a második réteg. A karosszéria maszkolása műszakonként jellemzően 10-20 fő operátort igényel, két további embernek pedig az a feladata, hogy eltávolítsa a maszkokat, miután a második szín felhordása megtörtént – írja a vállalat. Egy ilyen folyamat rendkívül pazarló, hiszen a felhasznált festék mindössze 70-80%-a jut a karosszéria felületére.

A PixelPaint kiküszöböli a festék nem kívánt felületre történő szóródását, ezzel hatékonyabbá teszi a folyamatot, és megspórolja a félrement festék újrahasznosítási költségeit. Jörg Reger, az ABB Robotics Auto OEM üzletág ügyvezető igazgatója szerint évente akár dollármilliókat is megtakaríthatnak az autógyártók a kevésbé pazarló technológia használatával, miközben az alacsonyabb VOC-, és CO2-kibocsátás révén a környezeti teljesítményük is javul. A pénz mellett időt is spórolhatnak az autógyártók, hiszen a PixelPaint alkalmazásával a festék teljes mennyisége feleannyi idő alatt vihető fel, mint az egyedi festések korábban alkalmazott módszereivel.

Rob Ambrose, az IERA zsűrijének elnöke szerint az ABB maradéktalanul kiérdemelte a díjat, hiszen a PixelPaint automatizált autófestési technológiában a rugalmasság és az egyedi megjelenés magasabb foka a festék jóval kisebb mértékű veszteségével párosul. A nagy DPI felbontású tintasugaras nyomtatófejjel, két IRB 5500-as festőrobottal, adagolásvezérlő csomaggal és a RobotStudio programozó szoftverrel felszerelt berendezés működéséről alább látható egy rövid videó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.