Főoldal » elektromos autó » Ők csapnak össze a Hungaroring első elektromos túraautóversenyén

Ők csapnak össze a Hungaroring első elektromos túraautóversenyén

A tisztán elektromos PURE ETCR versenysorozat legfontosabb tudnivalóit összefoglaló cikksorozatunk tegnapi, általános bevezetője után a mai napon a bajnoksághoz eddig csatlakozott autógyártókat, csapatokat, és versenypilótákat mutatjuk be. Habár a zéró emissziós túraautózás még egy meglehetősen új keletű sportág, amelynek több időre van szüksége ahhoz, hogy felépítse a saját népes rajongótáborát, a PURE ETCR mezőnyben már most is találunk olyan világhírű versenyzőket, akik segíthetnek megszerettetni az elektromos autósportot az idősebb generációkkal is.

Aki látott már PURE ETCR futamot, az három autómárka összecsapását követhette végig, ám ez nem jelenti azt, hogy három autógyártó vállalat vesz részt a bajnokságban. Míg ugyanis a Cupra és a Hyundai saját fejlesztésű villanyautóval állt elő a versenyzéshez, a pályán felbukkanó Giulia nem az Alfa Romeo műve, hanem a Romeo Ferraris tuningműhely és autóversenycsapat munkája.

Forrás: PURE ETCR

A PURE ETCR első szezonjának három csapat vágott neki: a Seatból különvált Cupra, mely elsőként jelentette be részvételét a versenysorozatban, egy magyar autóversenyző csapattal, a Zengő Motorsporttal állt össze a nagyobb siker reményben. A Zengő Motorsportot Zengő Zoltán alapította 1996-ban, és néhány év leforgása alatt a hazai autósport egyik legmeghatározóbb vállalkozásává nőtte ki magát. 2008-ban már nemzetközi sikereket is elért a csapat, miután Michelisz Norbert az első magyar résztvevőként ült volán mögé a FIA WTCC túraautó világbajnokságon.

Forrás: PURE ETCR

A Zengő Motorsport kötelékében áll rajthoz a mezőny egyetlen magyar versenyzője, Nagy Dániel.

„Óriási dolog magyar versenyzőként, magyar csapatban, gyári támogatott státuszban részt venni egy ilyen különleges, kiemelt bajnokságban. Az autót a versenyhétvégén fogom kipróbálni először, ami komoly kihívás, hiszen a csúcsteljesítménye megközelíti a 700 lóerőt. Ez természetesen a világ legerősebb túraautójává teszi a CUPRA Leon e-Racert” – nyilatkozta még júniusban a 23 éves fiatalember a vallelungai futam előtt.

Nagy Dániel, Forrás: PURE ETCR

A WTCR-ből (mely a 2017-ben megszűnt WTCC utódja) ismert pilóta számára az elektromos versenyzés teljesen új terep volt, korábban még utcai villanyautót sem vezetett, sőt, mivel csak az utolsó pillanatban döntött a Cupra és a Zengő Motorsport a csapat felállásáról, az e-Racer elektromos pályaautót sem volt alkalma tesztelni az olaszországi versenyhétvége előtt.

Aki jártas a túraautózás világában, annak nem kell részletesebben bemutatni Nagy Dani csapattársait: Jordi Gené szintén a WTCC és az ETCC sztárja volt, Mikel Azcona 2018-ban a TCR Európa-kupa bajnoka lett, de a legtöbben talán Mattias Ekström nevét ismerik, aki az aszfaltozott pályaversenyeken kívül a ralikrossz kategóriában is jeleskedett, és világbajnoki címet szerzett. A svéd pilóta egyébként az Extreme E elektromos versenysorozatban is versenyben van a trófeáért a Cupra-ABT képviseletében.

Mikel Azcona, Forrás: PURE ETCR

A Zengő Motorsport csapattagjai és autói iránt érdeklődő olvasóinknak ma délután érdemes kilátogatni a Hősök terére, ahol a csapat közönségtalálkozót tart este 18 óráig.

A PURE ETCR-ben nem egy, hanem két magyar csapat is versenyez, ugyanis az M1RA a Romeo Ferraris partnereként szintén hazánk autósportbüszkesége. A céget 2016-ban alapította Michelisz Norbert és Bári Dávid, és már a következő évben a TCR International Series bajnokcsapata lett. Az olasz Romeo Ferraris egy kicsit hosszabb történelmet tudhat maga mögött, névadója 1959-ben alapította, és már az 1960-as évek közepe óta szerepel túraautóversenyeken. A csapat 2016 óta versenyez a TCR sorozatban, immár Romeo Ferraris fia, Mario Ferraris vezetésével.

Rodrigo Baptista, Forrás: PURE ETCR

Az olasz-magyar közös csapat pilótái a monacói származású Stefano Coletti, az olasz Luca Filippi, a bit Oliver Webb, valamint a brazil Rodrigo Baptista.

A harmadik csapat a Hyundai Motorsport N, mely egyedül indult el a bajnokságban. A két darab saját fejlesztésű Veloster N ETCR villanyautón a francia Jean-Karl Vernay, a brazil Augusto Farfus, a francia John Filippi, és a brit Tom Chilton osztozik.

Frissítés: Augusztus 18-i hír, hogy a Romeo Ferraris – M1RA csapatban Oliver Webb helyett az olasz Luigi Ferrara száll versenybe a Hungaroringen.

A csapatokkal, versenyzőkkel és nem utolsó sorban az autókkal kedd délután a Hősök terén lehetett ismerkedni. Nézzétek meg az ott készült beszámolónkat is!

Cikksorozatunk következő részében bemutatjuk, milyen technológiával repesztenek a versenyzők a pályán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.