Főoldal » elektromosautó-töltés » Töltőtelepítésre kötelezik a benzinkutakat Spanyolországban

Töltőtelepítésre kötelezik a benzinkutakat Spanyolországban

A spanyol környezetvédelmi minisztérium komoly lépésre szánta el magát, és a határidőt sem a világ vége után egy nappal tűzték ki.

Nem az első európai ország, ahol hasonló ötlete akad a kormánynak.

Több mint 1000 kúton

A minisztérium tervezete azokra a benzinkutakra vonatkozik, amelyek legalább 5 millió liter üzemanyagot adtak el 2019-ben, vagy meghatározóak a régiójukban. Ezzel kiszűrték a koronavírus torzító hatását, és azokat a töltőállomásokat is bevonták, amelyek az 5 millió literes küszöb alatt vannak, de mondjuk egyedüliként üzemelnek egy kis szigeten, vagy egy kevésbé lakott de nagy régióban.

Az 5 millió és 10 millió literes forgalmú kutakon legalább 1 darab 50 kW feletti teljesítményű DC villámtöltőt kell kiépíteni 2023 augusztusáig. Ezekből a helyszínekből több mint 800 van a híradások szerint. Azok a kutak, amelyek forgalma évi 10 millió liter felett van, legalább egy 150 kW-os, vagy nagyobb teljesítményű töltőt kell hogy telepítsenek 2023 februárjáig – ez a kör is több mint 200 állomást érint.

Természetesen kibúvók vannak, így ha egy kút már most is üzemeltet az elvárásoknak megfelelő töltőt, vagy ha technikailag nem lehetséges a kivitelezés, akkor kérhet kivételt.

Korábban Németországból hallottunk hasonló tervekről, de azóta ott egy ennél még nagyobb szabású programot jelentettek be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.