Főoldal » egyéb » Indul az elektromos cargo-bike állami támogatása

Indul az elektromos cargo-bike állami támogatása

A mai naptól a kereskedők regisztrálhatnak az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár (e-cargo) vásárlását ösztönző állami támogatási pályázatban, a vásárlók pedig február 7-től szakaszosan pályázhatnak majd, december elejéig vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára, Schanda Tamás, tegnap a Facebook-oldalán.

A pályázat keretösszege 400 millió forint, amelyből 800 db e-cargo bicikli beszerzését támogathatják. A pályázaton többek között egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek és önkormányzatok vehetnek részt, és a kerékpár nettó vételárának fele, de legfeljebb 500 ezer forint támogatás nyerhető el.

A pályázaton támogatható e-cargo biciklik műszaki jellemzői:

  • elektromos segédmotorral felszerelt, melynek legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye maximum 250 W,
  • pedálhajtású,
  • nyomatékszenzoros vezérléssel rendelkezik,
  • a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha elérné a 25 km/h sebességet,
  • rendelkezik kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel,
  • hasznos teherbírása legalább 50 kilogramm,
  • kerékpáronként 1 pótakkumulátor beszerzése is támogatott.

A sikeres pályázók a regisztrált kereskedőktől szerezhetik be az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárt. A kereskedői regisztrációra az elektromobilitas.humda.hu oldalon van lehetőség.

 

Címlapkép: Schanda Tamás (ITM) / Facebook

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.