Kedves Amerika, üdvözlünk a 21. században!

Fél évszázados szabályt kellett nyugdíjba küldeni ahhoz, hogy végre az Egyesült Államokban is legálisak legyenek a modern fényszórók.

Jobb később, mint soha.

Üdvözlünk a mátrixban

Egy 1967-es szabályozás volt az oka, hogy az USA-ban eddig nem lehetett adaptív fényszórókat alkalmazni ­– írja a Motor1.com. A fényszóró asszisztens náluk is működhetett, ez azonban csak egyben tudja ki-, illetve bekapcsolni a távolsági fényszórókat. Az Európában divatos mátrix kialakítású LED lámpák azonban egyesével, pixelenként tudják vezérelni a több tucat, esetleg pár száz külön-külön fényforrásukat.

Ez a megoldás lehetővé teszi azt is, hogy akár különböző jeleket, navigációs irányokat, vagy fagypont alatti viszonyokra figyelmeztető hópihét vetítsen az útra az autó, mint ahogy ezt a Mercedes-Benz legdrágább Maybach modelljein bemutatták. Ennél azért van hasznosabb funkciója is, ugyanis így az út túlnyomó részén folyamatosan bekapcsolva maradhat a távolsági fény, mivel az autó számítógépe folyamatosan ki- és bekapcsolja azokat a LED pontokat, amelyek a szembejövő, vagy előttünk haladó forgalmat zavarnák. Mindeközben bekapcsolva marad a fényszóró többi része, a sofőr számára tökéletesen megvilágítva az utat.

A tavaly novemberben elfogadott új infrastruktúra-fejlesztési törvény már megnyitotta az utat az újfajta fényszórók előtt az USA-ban, de mostanáig kellett arra várni, hogy elkészüljön a részletes szabályozás.

A lap által megkérdezett márkák üdvözölték az új törvényt, de egyelőre nem jelöltek meg konkrét időpontot, amikortól mátrix lámpákkal szerelik már amerikai autóikat is. Természetesen lehetnek olyan típusok, ahol már eleve helyén van a hardver, csak egy szoftverfrissítés kell az okosításhoz, így például a Tesla is már több mint egy éve ilyen, Hella gyártmányú fényszórókkal szereli modelljeit, de egyelőre még sehol nem aktiválták a fejlettebb funkciókat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.