Főoldal » elektromos autó » Búcsúzik népszerű modellcsaládjától a Hyundai

Búcsúzik népszerű modellcsaládjától a Hyundai

Idén júliusban végleg leáll az eredeti Hyundai IONIQ modellcsalád sorozatgyártása a vállalat ulsani létesítményében – számolt be róla közleményben a dél-koreai autógyártó. Ezzel egy fontos korszak ér véget a Hyundai történetében, hiszen a 2016-ban piacra vezetett IONIQ család nem csupán sikeres, de úttörő is volt az autópiacon: ez volt a világ legelső olyan modellje, amely háromféle elektromosított hajtáslánccal, hibridként, plug-in hibridként, és tisztán elektromos autóként is megjelent. Az utóbbit ráadásul a világ egyik leghatékonyabb, sorozatgyártásban lévő villanyautójaként tarthatjuk számon.

A modellcsalád kivezetése nem hirtelen döntés, hanem már régóta esedékes – már a tavalyi évben is írtunk a klasszikus IONIQ megszűnéséről, ám akkor a gyártás leállításának pontos dátuma még ismeretlen volt. Már egy ideje tudni lehet azt is, hogy az IONIQ név nem tűnik el teljesen, hanem a márka az alapoktól teljesen elektromosnak tervezett, új generációs, E-GMP padlólemezes modelljeit karolja fel. Ennek az új családnak az első tagja már meg is érkezett az utakra IONIQ 5 néven, de idén várható az IONIQ 6 érkezése is. Azt azonban, hogy mikor dob piacra a Hyundai olyan villanyautót, amely méreteit tekintve a klasszikus IONIQ utódja lehet, egyelőre nem tudni.

Az IONIQ család értékesítése a készletek kimerüléséig folytatódik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.