Önvezető kisbusz lehet a Tesla következő autója

Nem újkeletű ötlet, hogy a Tesla gyártson kisbuszt, illetve kishaszongépjárművet, de a cégnek mindig voltak fontosabb prioritásai, így ez eddig nem valósult meg. Elon Musk friss tweetje alapján lehet, hogy újra a radaron van a furgon terve.

De senki ne tartsa vissza a lélegzetét.

Nem rossz

Twitteren tette fel a kérdést Elon Musk, hogy mit szólna a nagyérdemű hozzá, ha a Tesla egy rugalmasan konfigurálható, emberek és áruk szállítására alkalmas önvezető autó gyártásába kezdene. A válaszok között volt egy, amin megakadt a cégvezető szeme, ugyanis valaki megosztotta, ő hogyan képzelné el a Tesla kisbuszát.

„Nem rossz. Itt az ideje, hogy a jövő annak is nézzen ki” – reagált Musk, utalva arra, hogy ebben a szegmensben nem szárnyal túlzottan a tervezők fantáziája. Később azt is hozzátette, hogy opcionálisan kihúzható napelemeket kaphatna az autó, hogy álló helyzetben, nagyobb tetőfelülettel már értékelhető mennyiségű áramot termeljen. Ez mondjuk elsősorban kempingezésénél lehet hasznos.

Évek óta téma

Az ötlet szinte egyidős a Teslával, hiszen a cég vezetője már évekkel ezelőtt is utalt rá, hogy a hosszútávú terveik között van egy kisbusz is. 2018-ban aztán odáig ment a nyilvános elmélkedés, hogy Musk a Mercedes-Benz Sprintert méltatta Twitteren és azon gondolkozott, mivel nincs energiájuk sok új típus párhuzamos fejlesztésére, lehet a Mercitől kellene megvenniük a kész alapokat, amire aztán saját hajtásláncot szerelnek.

Az ötletből végül nem lett semmi, de maga a Tesla is jó hasznát venné az elektromos furgonnak, hiszen elég ciki, hogy a mobil szervizautók egy jó része más márka benzines dobozosa. Vannak ugyan átalakított Model S-ek is a flottában, de nyilván nem a leggazdaságosabb megoldás egy 100 ezer dolláros személyautót erre a célra használni.

Csakhogy Musk most is kifejezetten Robovan, azaz önvezető furgon néven emelgette a járművet, ami óvatosságra ad okot. Ez ugyanis arra utalhat, hogy a jármű kifejezetten önvezetőnek van tervezve, tehát nem biztos, hogy rendelkezne kormánnyal és pedálokkal. A Tesla egyébként tervezi egy Robotaxi, tehát kifejezetten önvezető személyszállítónak megálmodott autó gyártását is. Ezekkel persze akad egy kis gond, ugyanis még nincs kész a cég önvezető megoldása, és amikor megjelenik, akkor is majd csak lassan, régiónként fogják bevezetni azt.

Így az szinte biztosra vehető, hogy a Tesla fog kisbuszt, illetve ugyanabból a modellből kishaszongépjárművet is gyártani, de az időtáv nagyban függ majd attól, hogy a tervek megengedik-e a hagyományos kezelőszervek elhelyezését is. Magyarra fordítva, nem holnap mutatják be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.