Használt akkumulátorokkal csökkenti a töltés költségét a Volkswagen

Használt elektromosautó-akkumulátorokból épített energiatároló rendszer egészíti ki a Volkswagen legújabb gyorstöltőállomását, amely a múlt héten nyílt meg a zwickau gyár területén. Az úgynevezett Power Storage Container (PSC) nettó kapacitása 570 kWh, és összesen 96 olyan akkumulátormodulból áll, amely korábban előszériás Volkswagen ID.3 vagy ID4. elektromos gépjárműben működött.

A vállalat vezetői úgy vélik, hogy a PSC költséghatékony alternatívát kínál a transzformátorállomással szemben, lehetővé teszi ugyanis nagy mennyiségű energia rövid időn belüli biztosítását anélkül, hogy túlterhelné az elektromos hálózatot. További előnye, hogy az átmeneti energiatárolással elkerülhetőek a magas alapköltségek – a nagyteljesítményű töltőkkel rendelkező gyorstöltőparkok esetében a transzformátorállomásokat általában egy nagy teljesítményű középfeszültségű hálózathoz való csatlakozással telepítik, amelyek a nap 24 órájában üzemelnek, és jelentős kezdeti beruházást igényelnek. A töltőállomás továbbá olyan területeken is letelepíthető, ahol a hálózat kiépítése vagy bővítése nem megoldható.

Az új töltőpark a powerbankkal a háttérben (balról): Florian Köhler, az AW Automotive projektmenedzsere, Ingolf Keller, energiaügyi igazgató, Karen Kutzner, a VW Szászország pénzügyi és irányítási igazgatója, Lars Thielemann, vezető tervezési részleg, és Jörg Engelmann innovációs vezető.

A zwickaui üzem nyugati kapujánál található töltőpark négy, egyenként 150 kW-os töltőállomásból áll, amelyek két villanyautó egyidejű töltése esetén 75 kW-os teljesítményt kínálnak. Ez azt jelenti, hogy akár nyolc jármű is tölthető egyszerre. Az elektromos áram többek között a szomszédos fotovoltaikus berendezésből származik, de ha épp a hálózatból szükséges energiát vételezni, akkor sincs baj, mivel a Volkswagen Sachsen 2017 óta vásárol zöld áramot, ezért minden járművet 100%-ban megújuló energiával töltenek fel. Az év végéig három ilyen gyorstöltő park üzemel majd az erőmű területén.

A használt akkumulátorokból álló energiatároló konténer egyébként nem teljesen új a Volkswagen Csoportnál, hiszen az Audi is hasonló megoldást használ a nürnbergi töltőközpontjánál.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.