Óriási az érdeklődés az új IONIQ-ra

A Hyundai Motor a napokban arról számolt be, hogy összesen 37.446 előrendelés érkezett be csak Dél-Koreából a vadonatúj, IONIQ 6 néven bemutatott tisztán elektromos modelljére az értékesítés első 24 órájában. Ez új rekordnak számít, és jóval magasabb érdeklődésről árulkodik, mint a szintén népszerű IONIQ 5 esetében 2021 februárjában, amely az első napon 23.760 előrendelést kapott hazai piacán. A Hyundai Motor Group alá tartozó Kia legelső igazi elektromos autója, az EV6 is körülbelül 21.000 foglalást gyűjtött be. Az Egyesült Államokban és Európában egyelőre még nem nyitották meg a rendelést az IONIQ 6-ra, és a júliusi premieren sem árult el részletesebb információkat arról a vállalat, hogy mikor érkezik hozzánk az áramvonalas szedán.

Az IONIQ 6 többféle hajtással és akkumulátorcsomaggal kapható, a nagy hatótávolságú, 77,4 kWh-s akkumulátor kétféle villanymotorral párosítható, vagy hátsókerékhajtással (RWD) vagy összkerékhajtással (AWD). A csúcsmodell kétmotoros AWD hajtást kínál 239 kW kombinált teljesítménnyel és 605 Nm nyomatékkal. Ebben a konfigurációban 0 km/h-ról 100 km/h-ra 5,1 másodperc alatt gyorsul az autó.

A modellcsalád legnagyobb elérhető hatótávolsága 610 km, amely a nagy akku és a kevésbé energiaigényes egymotoros hajtásból áll össze. Az IONIQ 6 az E-GMP padlólemezre épült, csakúgy, mint az IONIQ 5-ös testvére, így a 400 és a 800 V-os töltést egyaránt támogatja. Egy 350 kW teljesítményű villámtöltőn akár 18 perc alatt fel lehet tölteni az aksit 10%-ról 80%-ra. A jármű V2L funkcióra is képes.

Dél-Koreában legolcsóbban körülbelül 52 millió wont kell fizetni az autóért, ami jelenleg 16 millió forintnak felel meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.