Főoldal » energia » Tűz volt a Tesla gigantikus akkumulátortelepén

Tűz volt a Tesla gigantikus akkumulátortelepén

Szeptember 21-én helyi idő szerint éjjel fél 2 környékén tűz ütött ki a kaliforniai Elkhorn Battery Storage Facility területén, ahol mintegy 730 MWh tárolókapacitás biztosítja a hálózati stabilitást és az energiaellátást 225.000 háztartás számára 256 Tesla Megapack berendezéssel. A beszámolók szerint az egyik Tesla-akkumulátor gyulladt ki, de a biztonsági rendszereknek köszönhetően nem terjedt át a tűz más Megapack egységekre. A létesítmény a tűz észlelését követően azonnal automatikusan lekapcsolódott a hálózatról, a személyzetet pedig evakuálták, az oltás azonban nem volt egyszerű, a tűzoltók még reggel fél 10 körül is küzdöttek a lángokkal.

Az incidensben senki sem sérült meg, és a háztartások energiaellátására sem volt hatással a tűzeset. A kár azonban jelentős, az energiaszolgáltató PG&E szerint meghaladhatja az 50.000 dollárt. A tűz oka egyelőre ismeretlen, a PG&E és a Tesla közös vizsgálatot indít. Nem ez az első eset egyébként, hogy kigyullad egy Tesla Megapack, tavaly az ausztrál Victorian Big Battery telepen égett ki teljesen egy energiatároló konténer, és okozott kárt egy másikban.

Tesla akkutűz Ausztráliában. Forrás: Victoria County Fire Authority

Az Elkhorn Battery energiatároló a Moss Landing óriási akkutároló projekt része, a négy órán keresztül akár 182,5 MW csúcsteljesítmény leadására is képes telepet idén júniusban adták át, erről itt írtunk részletesen.

Címlapkép: Tesla akkutűz Ausztráliában. Forrás: Victoria County Fire Authority

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.