Főoldal » elektromos autó » elektromos autó piac » Zsugorodó magyar piacon növekszik a konnektoros autók aránya

Zsugorodó magyar piacon növekszik a konnektoros autók aránya

Az év első kilenc hónapjában jelentősen visszaesett az új autók forgalomba helyezése, közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

A tisztán elektromos autók száma közel másfélszeresére nőtt, miközben a belföldi autópiac 9,3 százalékos visszaesést könyvelhetett el. Januártól szeptember végéig mindössze 85.769 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, amelyből 3437 darab volt tisztán elektromos.

A villanyautók részesedése így mintegy 4%-os a magyar újautó értékesítésben és hasonló arányt képviselnek a tölthető hibrid modellek is, amely együttesen kb. 8%-os részesedést jelent a tölthető autók számára.

Az első kilenc hónapban forgalomba helyezett autók közül 99.292 autó érkezett használtan külföldről, amely éves összevetést tekintve alig változott az előző évhez képest, azonban június óta már a tavalyi alatt van a behozatal, melynek oka vélhetően a forint/euró árfolyam kedvezőtlen alakulása.

Az MGE januári előrejelzése még éves 125 ezer új személyautó forgalomba helyezésével számolt, de akkor még a járvány után a piac helyreállásában lehetett reménykedni és szó sem volt háborúról, amely tetézte az alkatrészhiányt és ellátási láncok gyengélkedését.

A csökkenő eladásokat – egyelőre legalábbis – nem a kereslet hiánya eredményezi, a márkaimportőrök csak jelentős csúszással tudják teljesíteni a megrendeléseket, a kínálat szűkült, a modellválaszték hiányos. Az energiaárak rohamos emelkedése és a tartósan gyenge forint további lassulást eredményezhet az év hátralévő részében.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.