Főoldal » elektromos autó » Elektromosra cseréli dízelkamionjait a német Amazon

Elektromosra cseréli dízelkamionjait a német Amazon

20 darab teljesen elektromos meghajtású nehéz tehergépjárművet szállít le a Volvo Trucks az év végéig a németországi Amazon számára – jelentették be a közös terveket a partnerek. A Volvo FH Electric típusú teherautók a kereskedelmi lánc régi dízeljárműveinek helyét veszik át, és várhatóan évente több mint egymillió kilométert tesznek majd meg.

Jessica Sandström, a Volvo Trucks termékmenedzsmentért felelős alelnöke elmondta, hogy az áruszállító nehéz teherautók és más kereskedelmi járművek a közlekedésből származó emissziók 36%-áért felelősek Németországban, ezért a szektor dekarbonizációja különösen fontos. Az olyan nagy szereplőknek, mint a Volvo Trucks és az Amazon pedig óriási szerepük van a szállítmányozás környezeti lábnyomának csökkentésében.

A Volvo Trucks a múlt hónapban kezdte meg az FH Electric sorozatgyártását a svédországi Göteborgban, s ezzel immár globálisan hat tisztán elektromos tehergépjármű készül a vállalat gyártósorain. Az FH Electric 490 kW teljesítmény folyamatos leadására képes, akkukapacitása pedig 540 kWh, amivel nagyjából 300 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel.

Az Amazon célkitűzése, hogy 2040-re teljesen karbonsemlegesen működjön, és bár hosszú még az út odáig, a flotta elektromosítása már több lépésben is elkezdődött. Az egyik legfontosabb projekt a Riviannal való együttműködés a villanyos kisteherautókon, de az Amazon az egyik első vállalat lesz, amely tesztelni fogja a Mercedes-Benz vadonatúj eActros Long Haul kamionját.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.