Főoldal » elektromos autó » 500 km hatótávú villanykamiont mutatott a Mercedes

500 km hatótávú villanykamiont mutatott a Mercedes

A Hannoverben megrendezett idei IAA Transportation rendezvényen a Daimler Truck bemutatta eActros LongHaul névre keresztelt modelljének legújabb prototípusát, amely már meglehetősen pontos képet ad arról, hogyan fog kinézni a 2024-ben sorozatgyártásba induló tisztán elektromos nyerges vontató.

Mercedes-Benz eActros LongHaul

A vállalat pontosan két évvel ezelőtt mutatta be azt a koncepció triót, amelynek egyik tagja egy folyékony hidrogénnel hajtott kamion, a másik az elektromos eActros, a harmadik pedig ennek a nagytestvére, az eActros LongHaul. A mintegy 500 km hatótávúra tervezett modell az első olyan akkumulátoros villanyos jármű lesz a németek kínálatában, amelyet már nem csak városi és városkörnyéki szállítmányozásra terveznek, hanem regionális feladatok ellátására is alkalmas.

Mercedes-Benz eActros LongHaul

Az eActros LongHaul műszaki jellemzői kapcsán a Mercedes-Benz teherautós üzletágának vezetői elárulták, hogy több mint 600 kWh akkumulátor biztosítja a jármű számára az energiát az 500 km-es hatótávolsághoz, és megawatt teljesítményű töltésre is képes. 20%-ról 80%-ra így akár jóval 30 perc alatt is feltölthető az LFP kémiát használó akkumulátor. Két villanymotor mozgatja a teherautót, amelyek 400 kW folyamatos teljesítményt garantálnak, de a csúcson akár 600 kW-ot is leadhatnak.

Mercedes-Benz eActros LongHaul

Az eActros LongHaul lesz a Mercedes-Benz Trucks első olyan teljesen elektromos járműve sorozatgyártásban, amelyet az elejétől a végéig a wörthi teherautógyár meglévő összeszerelősorán gyártanak. Az első prototípusok már intenzív tesztelés alatt állnak, idén már közutakra is kiviszik a modellt, a következő évben pedig a legelső partnerek átvehetik a gyártáshoz közel álló prototípusokat, hogy ők maguk is lássák, mit fejleszt a Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz eActros LongHaul

Érdekesség, hogy a képeken látható utánfutó egy úgynevezett eTrailer, amelyet a Trailer Dynamics és a Krone fejlesztett közösen, és saját elektromos hajtáslánca van (e-axle), így nemcsak megkönnyíti a vontatást, de a beszerelt akkumulátorokkal akár 800 km-re is növelheti a jármű hatótávolságát.

Mercedes-Benz eActros LongHaul

A 40 tonnás eActros LongHaul mellett más újdonságok is megjelentek a vállalat pavilonjánál. Az egyik a kisebbik eActros 300 új változata 112 kWh kapacitással és 220 km hatótávval, ennek a sorozatgyártása 2023 második felében indul.

Mercedes-Benz eActros 300 tractor

A másik a FUSO eCanter, amely az IAA-n ünnepelte európai premierjét. A modell már jó ideje piacon van, most azonban eljött az ideje a frissítésnek, így mind dizájnban, mind hajtásláncban, és mind az elérhető változatok terén fejlődik a kínálat.

FUSO Next Generation eCanter

Az eredmény egy elektromos könnyű tehergépjármű, amely a 4,25 és 8,55 tonna közötti megengedett össztömegével a korábbinál nagyobb rugalmasságot kínál az ügyfeleknek. A Standard (1695 mm széles) és Comfort (1995 mm széles) fülkés változattal és összesen hat különböző tengelytávval (2500 mm-től 4750 mm-ig) a következő generációs eCanter világszerte több mint 100 változatban válik elérhetővé. A teherautót vagy egy 110 kW-os vagy 129 kW-os villanymotor hajtja 430 Nm nyomatékkal. A változatos vásárlói igények kielégítése érdekében az új típusú moduláris akkumulátor-koncepció három lehetőséget kínál az ügyfeleknek, akár 70 km-es, 140 km-es vagy 200 km-es hatótávolsággal egy akkumulátortöltéssel. Az LFP (lítium-vas-foszfát) akkumulátorok névleges kapacitása 41,3 kWh akkumulátormodulonként. A CCS csatlakozón keresztül leggyorsabban 104 kW-tal tölthető az aksi.

Az értékesítés kezdetét 2022 negyedik negyedévére tervezik, a FUSO Next Generation eCanter sorozatgyártása pedig 2023-ban indul.

És ez még mindig nem minden: a Mercedes-Benz bejelentette az eAtego villanyos teherautót a közepes haszongépjármű szegmensbe.

Mercedes-Benz eAtego
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.