Főoldal » elektromos autó » Gyártásban a BMW hidrogénautója

Gyártásban a BMW hidrogénautója

Megkezdődött a BMW iX5 Hydrogen kis szériás gyártása a Münchenben működő Kutatási és Innovációs Központ kísérleti üzemében.

Mint korábban már beszámoltunk róla, a BMW egyike azon néhány autógyártónak, amelyek továbbra is lehetőséget látnak az üzemanyagcellás hajtástechnológia személyautókban történő felhasználásában, így 2025-től tömeggyártást is terveznek a németek ezekből az autókból. Jelenleg egy tesztflotta készül az X5 alapjaira épített hidrogénautókból, amely 2023 tavaszán gurul ki a világ útjaira, hogy prezentálja az emissziómentes mobilitás ezen formájában rejlő lehetőségeket, és hogy a további fejlesztéseknél felhasználható tapasztalattal lássa el a BMW munkatársait.

A hidrogénhajtású kisszéria műszaki alapjául szolgáló modelleket a BMW Group Egyesült Államokban működő spartanburgi gyára állítja elő. A bázismodellek padlólemezét a müncheni kísérleti üzem karosszériagyártó részlegén úgy alakítják át, hogy a kardánalagútba és a hátsó üléssor alá két hidrogéntartály is beférjen.

Az összeszerelést végző szakemberek egy 12V-os és egy 400V-os, típusspecifikus elektromos rendszert, nagyfeszültségű akkumulátort, elektromos motort és üzemanyagcella-technológiát is beépítenek a modellekbe. A nagyfeszültségű akkumulátor és a hátsó tengelyre szerelt villanymotor a legkorszerűbb, ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológia része, amelyet a bajor márka a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid modelljeiben is alkalmaz. A BMW iX5 Hydrogen motorháztetője alatt dolgozó üzemanyagcella-technológia idén augusztus óta a BMW házon belüli, Garching városában található, hidrogén-technológiára szakosodott kompetencia-központjában lát napvilágot.

A hidrogénautózás legnagyobb előnyeként a néhány perces feltöltést szokták emlegetni, de hátrányai is akadnak bőven, ezekről itt írtunk részletesebben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.