Főoldal » zöld rendszám » Már megint elvennék a zöld rendszámot a hibridektől

Már megint elvennék a zöld rendszámot a hibridektől

Ismét felmerült a tölthető hibridek zöld rendszámának elvétele Magyarországon, írja a telex.hu egy birtokukba került előterjesztés alapján, amely az Építési és Közlekedési Minisztériumtól (ÉKM)  származik.

A sajtóban nagyjából évente röppen fel hasonló szigorításról szóló hír, a zöld rendszám 2015-ös bevezetésétől kezdődően. Eddig a hasonló értesülések végül nem váltak valósággá, az elmúlt 8 évben egyszer sem szigorították a zöld rendszámra jogosultak körét.

A telex birtokába került dokumentum szerint nem csak a jövőben forgalomba helyezett tölthető hibridek nem kapnak majd zöld alapszínű rendszámtáblát, hanem a már forgalomban lévő járművek rendszámtábláját is fehérre cserélik a következő műszaki vizsgán.

A telex az értesülésükről megkérdezte a Lázár János által vezetett tárcát, ahonnan azt a választ kapták, hogy a közúti közlekedés szabályainak felülvizsgálata folyamatosan zajlik, annak alakulásáról a későbbiekben tájékoztatni fogják a Telexet is.

Zöld rendszámra jelenleg az akkumulátoros elektromos autók (5E kategória) mellett az egyéb nulla emissziós (5Z), például hidrogén üzemanyagcellás járművek, a tölthető hibridek (5P), valamint a hatótávnövelővel ellátott elektromos autók (5N) jogosultak.

A zöld rendszámhoz közvetlenül csak a parkolási kedvezmény köthető, amely az elmúlt évtől számos városban megszűnt vagy a tisztán elektromos járművekre korlátozódott. Utóbbi esetben a rendszám színének már nincs köze a kedvezményhez, hiszen ránézésre a rendszámról nem tudja eldönteni a parkolóőr, hogy hibrid vagy tisztán elektromos járművel van dolga, így az érintett városokban a forgalmi engedély bemutatásával kell regisztrálni az ingyenes parkoláshoz.

A „csúcson” összesen 49 település szerepelt a villanyautosok.hu listáján, ahol ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámos járművek. Mára a lista 22 városra apadt, igaz tíz további településen korlátozottan (pl. helyi lakosoknak, előzetesen regisztrált tisztán elektromos járműveknek) továbbra is adnak kedvezményeket.

A környezetkímélő járművek a parkolási kedvezményen felül adókedvezményekre is jogosultak, nem kell fizetni teljesítményadót, cégautó adót, tulajdonosváltásnál átírási illetéket, valamint első hazai forgalomba helyezésnél regisztrációs adót. Ezeknek a kedvezményeknek alapját a nyilvántartásban lévő adatok adják, nem a rendszámtábla színe, de előfordulhat, hogy a zöld rendszám esetleges megvonásakor ezeket a kedvezményeket is elveszítenék a tölthető hibrid és hatótávnövelt elektromos járművek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.