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
auto
2024. 04. 27. szombat

Itthon talán kevesebben ismerik, de Amerikában Jay Leno neve fogalom. A műsorvezető és stand-up komikus közel 20 évig vezette a legnézettebb esti talkshow-t, ám az is köztudott róla, hogy hatalmas autórajongó, és értékes saját gyűjteménnyel is rendelkezik. Így miután a napi munkából nyugdíjba ment, nyolc évvel ezelőtt autós műsorba vágta a fejszéjét, ahol mindig valami érdekes, különleges kocsit mutat be.

Most a Tesla Semi volt porondon.

Első kézből

A Tesla elektromos kamionjáról rövidebb promo anyagokat már láttunk, és nemrég egy hosszú távú, független teszt is próbára tette a Pepsinél szolgálatot teljesítő flottát – erre mindjárt visszatérünk. Ám Leno 42 perces videójának a különlegessége, hogy a kamiont Dan Priestly, az autógyártó Semi programjának vezetője társaságában próbálta ki a műsorvezető, sőt a videó elején csatlakozott hozzájuk Franz von Holzhausen, a teherautó főtervezője is, így számos kérdésre választ kaptunk.

A videóhoz automatikusan generált angol feliratok is elérhetőek, amelyeket a YouTube magyarra is le tud fordítani – tökéletes nem lesz, de abszolút használható segítség azoknak, akiket érdekel a téma, de nem beszélik a nyelvet.

Leno a videó elején a Semi tervezéséről faggatja a cég két vezető beosztású szakemberét, akik elmondják, hogy mennyire fontos volt az aerodinamikus forma, amely a személyautókhoz képest még mindig magas, 0,4 körüli Cw értéket jelent, ám ez nagyjából fele annak, amit egy átlag dízel kamion produkál. A formának köszönhető az is, hogy az ajtó hátrafelé nyílik, mivel így egyszerűbb volt a zsanérozása, és a sofőr is könnyebben száll be amikor elölről közelíti meg a járművet.

A cég csapata és ergonómiai tervezői rengeteg időt töltöttek kamionsofőrökkel, hogy megismerjék a napi rutinjukat és olyan belsőt tervezzenek, ami kényelmessé teszi nekik a munkát. Így születtek olyan döntések, mit például a fellépő alacsonyabbra helyezése, hogy létra helyett inkább lépcsőre emlékeztessen, de a beltér magasságánál is szempont volt, hogy fel lehessen állni a járműben.

A műszaki tartalom kapcsán túl sok eget rengető újdonság nem derült ki, de érdekes adat volt, hogy a Semi fordulóíve nagyjából a Model 3/Y testvérekével egyezik meg, amelyet részben az tesz lehetővé, hogy az első két kormányzott keréknél nincs motor. Ez egyébként azért is fontos döntés volt, mert Amerikában erre a két kerékre szigorúbb szabályok vonatkoznak a barázdamélység tekintetében, márpedig az igen drága gumik cseréjét ki lehet tolni, ha azokat nem koptatja a nagy nyomatékkal rendelkező motor. A két motor a két hátsó tengelyt hajtja – az egyiket a hatékonyságra optimalizálták, a másikat a nyomatékra hegyezték ki. Utóbbi csak elinduláskor, illetve akkor kapcsol be, ha a másik motor elérte a határait – ilyenkor még a tengelyről lekapcsolt állapotban felpörgetik arra a sebességre amivel a kamion halad, és a számítógép csak ezután adja rá a teljesítményt a kerekekre. Ez egy teljesen automatikus és észrevehetetlen folyamat, ahogyan a regeneratív fékezés is teljesen villanyautós élményt nyújt, ám a cég személyautóinál jóval nagyobb teljesítményre képes, így még hosszú lejtmenetben sem kell a hagyományos légfékeket használniuk.

A Tesla eddig 60-70 Semit gyártott, amelyek a Pepsinél, illetve a cég saját flottájában üzemelnek – ezzel szállítják a kész akkupakkokat a nevadai gyárból a fremonti üzembe, és az autógyártó szerint egy az egyben ki tudták ezekkel váltani a dízel kamionokat. A Semi akkumulátorainál egyébként nem csak a személyautós üzletág, de a Tesla Energy tapasztalatait is felhasználták, és beépítették az akkupakk kialakításába. Azt is megerősítették, hogy ez jelenleg egyfajta tesztüzem, rengeteg hasznos adatot gyűjtenek be a sofőröktől és a Pepsitől, amelyek tanulságait beépítik a következő generációba, amely a Giga Nevada bővítése után kerül gyártásba. A vállalat egyébként azt tervezi, hogy ekkor már nagy darabszámban készülnek majd a kamionok, és jelentős szereplők lesznek a nyergesvontatók piacán.

A teszt, illetve riport számos hasonló, apró, de érdekes részlettel szolgál még, így az érdeklődők figyelmébe ajánljuk.

Vége a tesztnek

Idő közben véget ért a Run on Less fantázianevű 18 napos maratoni teszt is, amelyet egy független szervezet, a NACFE (North American Council for Freight Efficiency) végzett amikor az elmúlt három hétben a Pepsi kalforniai flottáját követték.

A részeredményekről már korábban is beszámoltunk, ám az utolsó előtti napon megdőlt az eddigi rekord is, az egyik üdítőitalokkal megrakodott kamion egy nap alatt 1732 kilométert tett meg, úgy, hogy az út 93 százalékában 80 km/h feletti sebességgel, autópályán haladt. Ez egy hosszútávú fuvar volt, a nap során pedig három megálló alatt töltöttek.

Az első töltésre 6 óra 50 percnyi vezetés, 598,5 kilométer után került sor, ami alatt 86 százaléknyi akku fogyott. Itt közel egy órát állt a kamion, valószínűleg pakolták, mert elég kisteljesítményű töltőt használtak és 53 perc alatt mindössze harmadával növelték az akku töltöttségét.

A második töltés 3,5 óra és 269 kilométer múlva történt, amikor 1 óra 24 percre álltak meg, 86 százalékkal növelve a hatótávot.

Közel hét órával és 575 kilométerrel később jött a harmadik töltés, amikor 30 perc alatt 51 százalékra töltötték a kamiont, amely így éjfél előtt pár perccel, 15 százalékkal ért vissza a Pepsihez. Így négy perc híján 24 órát volt úton egyetlen rakománnyal a Semi, amit három külön helyszínen raktak le.

Forrás: Run On Less / NACFE

A kutatók 18 nap alatt három Semi adatait jegyezték fel – a számok tetszés szerint böngészhetőek ezen a linken. A fenti, rekordhosszúságú út mellett persze voltak sokkal rövidebb útvonalak is, például akadt olyan nap is, amikor 1040 kilométert tett meg az egyik kamion, és ezalatt 7 ügyfelet keresett fel, de nap közben csak egyszer, igaz akkor hosszabb időn át töltötték.

Az adatokról később majd részletes elemzések is készülnek, egyelőre az látszik, hogy bár az ügyfeleknél még nincs kiépítve 750+ kilowattos töltés, az csak a központi telephelyen érhető el, a kamionok állnak annyit nap közben, hogy miközben rakodják őket, vagy a sofőr a pihenőidején van, fel tudják tölteni az akkukat annyira, hogy jelentős területet ki tudjanak szolgálni.

Kiderült mit tud a Tesla villanykamionja üdítővel megpakolva

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

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.