Főoldal » elektromos autó » Jönnek a továbbfejlesztett elektromos Škodák

Jönnek a továbbfejlesztett elektromos Škodák

November elején indul a Škoda Enyaq modellcsalád 2024-es, frissített változatának sorozatgyártása, amely a márka stílusvilágát hűebben tükrözve apróbb vizuális változásokat (új betűtípus, új logó, és az iV jelzés megszűnése), valamint lényeges technikai újításokat is bevezet a kínálatba.

Idén májusban számoltunk be az új Laurin & Klement modellváltozatokról, amelyek műszaki fejlesztései az új modellévvel a család többi tagja is megkapja. Az Enyaq 80 és 80x helyett Enyaq 85 és 85x-et kell majd keresnünk – SUV és Coupé változatban egyaránt –, miután a típusok hátsó tengelyen lévő motorját továbbfejlesztették, és az akkumulátor cellakémiája és hőmenedzsment rendszere is optimalizálva lett, ami nagyobb hatótávot és gyorsabb töltést eredményezett.

A 85-ös típusban a hátsó motor teljesítménye a korábbi 150 kW-ról 210 kW-ra nőtt, amivel két másodpercet képes levágni a korábbi sprintjéből: immár 6,7 másodperc alatt futja a 0-100 km/h-t. SUV-ként 565, kupétetős változatban pedig 576 kilométert megy el egy töltéssel a jármű.

Az összkerékmeghajtású Enyaq 85x rendszerteljesítménye szintén 210 kW-ra nőtt, és akár 6,6 másodperc alatt eléri a 100-as tempót. A hatótáv 538 és 548 kilométer a választott formától függően. Fontos újdonság, hogy az akkumulátor töltési teljesítménye 175 kW-ra nőtt a korábbi 135 kW-ról, így kevesebb mint fél óra alatt feltölthető 10%-ról 80%-ra az aksi.

Az Enyaq család vezére, az RS változat is profitált a fejlesztésekből. A csúcsteljesítmény immár 250 kW, 5,5 másodperces sprinttel, és még a hatótáv is nőtt egy kicsit – 541 km és 547 km a SUV és a Coupé WLTP-szerinti hatótávolsága.

A Škoda hozzáteszi, hogy a modellfrissítés legfontosabb újdonságai közé tartozik az akkumulátor előfűtésének lehetősége az Enyaq 85 és afölötti típusnál. Ez automatikusan is bekapcsolhat, amikor egy villámtöltőhöz tervezünk útvonalat, de manuálisan is be lehet indítani az infotainment rendszerben. A frissített modellekben továbbá újratervezett infotainment, automatikus járműlezárás, új szoftverváltozat (4.0), új HUD grafika, valamint optimalizált Laura hangasszisztens várja az ügyfeleket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.