Főoldal » egyéb » 2000 szoftverfejlesztőt bocsáthat el a Volkswagen

2000 szoftverfejlesztőt bocsáthat el a Volkswagen

A Volkswagen szoftverfejlesztésének sztorija eddig sem volt egy sikertörténet, a CARIAD leányvállalat bajai rendre késleltetik a fontos új platformok és típusok bemutatását.

Most fájdalmas, de valószínűleg szükségszerű döntést hoztak.

Spórolás, átalakítás, nullázás

A német Manager Magazin tudta meg elsőnek, hogy jelentős átszervezés kezdődik a cég autóinak szoftvereit fejlesztő leányvállalatnál. A konszern sajtóosztályát ennek nyomán megkereste a Handelsblatt is, de a cég nem kívánta kommentálni az értesüléseket, csak arról beszéltek, hogy a szervezet nyáron kinevezett új igazgatója, Peter Bosch nagyszabású átalakításon dolgozik, de ennek majd csak végleges változatát fogják a sajtó felé kommunikálni.

A Manager Magazin szerint még nem dőlt el, hogy pontosan mely munkahelyek szűnnek meg a 6000 főt számláló CARIAD-nál, de az állások harmada lehet veszélyben. A tervekre még a szakszervezetnek is rá kell bólintania. A cég egyébként 40 egységből áll, ezek felét pedig akár el is adhatják.

A leányvállalat felel a Volkswagen Csoport autóinak operációs rendszereiért is, az pedig már jól dokumentált történelem, hogy mennyi baja volt ebből az MEB platformnak. A következő generációs SSP platform már letett arról, hogy 4-es szintű önvezetést kínáljon az induláskor, de még így is 2028-2030 közé csúszik a startja az eredeti 2025-ös tervek helyett. De a fejlesztési nehézségek nem csak a távoli jövő termékeit érintik, ugyanis az Audi és a Porsche új, közös prémium platformja (PPE) is a CARIAD miatt késik újabb 16-18 hetet. Így végül az Audi Q6 e-tron kettő, a Porsche Macan elektromos változata pedig az eredeti célkitűzéssel szemben három évvel később mutatkozhat be.

A két új PPE modell az E3 1.2 szoftverkiadásra vár, ám ennek késése a kisebb gond. A nagyobb az, hogy a jövő nagy ígéretéhez, az SSP platform működéséhez szükséges E3 2.0 szoftver fejlesztését teljesen előröl kell kezdenie a cégnek. Ez 1,5 milliárd euro befektetést és milliónyi munkaórát dob ki az ablakon. A lap információi szerint emiatt az egész platformot nagymértékben újra kell gondolniuk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.