Az új erőművek többsége már megújuló forrásokra épül

Úgy tűnik, hogy szépen lassan beérik a „zöld” szervezetek és mozgalmak több évtizedes munkájának gyümölcse. Az International Energy Agency (IEA) jelentése szerint a tavalyi évben a megújuló források átvették a vezető helyet a széntől az új energiatermelő egységek létesítésében. A váratlan eredményt az olyan fejlődő országokban beindult telepítési láz hozta, mint Kína vagy India. Az IEA becslése tavaly minden nap nagyjából fél millió napelemet telepítettek világszerte, de az új megújuló források 40%-át Kínában létesítették.

Napelem farm

Tavaly az előző évihez képest 15%-kal több, összesen 153 GW teljesítményű megújuló erőművet adtak át, melyek többsége a szél és a nap energiáját hasznosítja. Ez több, mint fele volt a tavaly átadott új erőművi kapacitásnak. Ebből 66 GW naperőmű, 49 GW pedig szélerőmű volt.

(forrás: iea.org)
(forrás: iea.org)

Az IEA azzal számol, hogy ez a lendület a következő 5 évben is kitart, így ezalatt az időszak alatt óránként átlagosan 2,5 új szélerőművel illetve 30 ezer napelemtáblát telepítenek majd. A megújulók növekedésének kétharmadát négy kulcsfontosságú piac, Kína (37%), USA (13%), EU (12%) és India (9%) adják majd.

EZT OLVASTAD MÁR?  Ha a Powerpack már nem elég, készülnek a Tesla Megapack akkumulátorai

Elektromos autót használsz?