KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Új BMW kutatólabor: a 700 kilométeres hatótáv a cél

Egy 200 millió eurós beruházást jelentett be tegnap a BMW Münchenben, melynek célja a következő generációs elektromos hajtáslánc kifejlesztése. Az átszámítva közel 63 milliárd forintból épülő kutatólaboratórium 200 dolgozónak ad majd helyet, akik minden tudásukkal az akkumulátorok celláinak kémiáját fogják tanulmányozni, hogy a teljesítmény, élettartam, biztonság, és a töltés terén egy sokkal magasabb szintű technológiát hozzanak létre, melynek előállítása alacsonyabb költségekkel is jár, így az autóipar számára ez jelentheti majd a mércét.

Ennek érdekében az új high-tech létesítményben dolgozó kutatók elemzik a cellák felépítését, prototípusokat készítenek a jövő lehetséges akkumulátorairól, kísérleteket végeznek különböző anyagok felhasználásával, s vizsgálják, hogy az aksi miként viselkedik extrém körülmények között.

A laboratórium várhatóan 2019-ben készül el, és központi szerepet kap a BMW ötödik generációs elektromos hajtásláncának kifejlesztésében, ami majd 2021-ben érkezik. Nem véletlenül kezdi magát mélyebben beleásni az akkumulátorok világába a BMW, ugyanis egy szeptemberi bejelentése alapján 12 teljesen elektromos modellel fog bővülni a kínálatuk,melyek hatótávja állítólag eléri a 640 kilométert. A német gyártó egyébként nem titkolt szándéka, hogy a kutatólaborban elért eredmények alkalmazásával jelentős javulást érjen el a jövő elektromos BMW-inek teljesítményében, és lehetővé tegye a 700 kilométeres autózást egyetlen töltéssel. Az akkumulátorok fejlesztése mellett figyelmet kap az elektromos motor is, melyet ritkaföldfémektől mentesen fognak megépíteni.

A BMW-vel az utóbbi egy hónapban gyakran találkozhattunk az elektromos közlekedést körülölelő médiában. Október végén egy új energiatároló üzemet avatott fel, később a Los Angeles Motor Show-n debütáló i8 Roadsterhez adott ki videókat, nemrég pedig az iX1-től az iX9-ig tartó típusjelzés-sorozatot védette le, sejthetővé téve, hogy elektromos crossoverek érkezésére számíthatunk a jövőben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.