Az elektromos Mercik miatt szűnhet meg a C-osztály amerikai gyártása

A Mercedes-Benz a 2016-os Párizsi Autószalonon jelentette be az új EQ család megalapítását, mely a jövőben érkező elektromos meghajtású Mercedeseket fogja jelölni. A legelső tagjával, az EQ C crossoverrel kezdődően a villanyautókat az alabamai gyárban fogják összerakni, aminek felfejlesztését 1 milliárd dollárral támogatja a gyártó. Ebben a gyárban folyik jelenleg a Mercedes GLE, GLE coupé, a GLS, valamint a C-osztály szedán gyártása. Ez utóbbi azonban az elektromos járművek építésének kezdetével teljesen kiszorulhat az üzemből, s így az Egyesült Államokból is.

Mercedes-Benz EQ C

A Mercedes-Benz globális értékesítéséért felelős vezető, Britta Seeger szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy az EQ család elektromos autóinak gyártása az Egyesült Államokban történjen, azaz a felvevőpiac mellett, hogy el tudja kerülni a gyártó a hatalmas távolságokba történő szállítást. A villanyautók gyártásának felfuttatásával, valamint abban az esetben, ha a gyárban kizárólag az SUV szegmensre kívánnak fókuszálni, mint amilyen az EQ C és az ott jelenleg gyártásban lévő modellek a C-osztályon kívül, akkor bizony a szóban forgó szedán összerakását máshol kell megoldani. Ez persze nem azt jelenti, hogy az autó eltűnik az országból, hanem csupán annyit, hogy importálni kell majd. Az alabamai gyáron kívül jelenleg Németországban és Dél-Afrikában készül a kocsi.

EZT OLVASTAD MÁR?  Villanyautók sokaságát ígéri a PSA csoport is

A gyártó szerint azonban a végső döntésig még sok idő van hátra, de várhatóan 2019 elejére eldől, hogy folytatódik-e a hagyományos meghajtású luxusautó amerikai gyártása. A Mercedes-Benz reményei szerint az összes eladás 15-25%-át az EQ elektromos modelljei fogják adni 2025-re.

Az alabamai Mercedes-gyár, Forrás: MadeinAlabama

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.