Itt vannak a Tesla 4. negyedéves számai!

A várakozásoknak megfelelően a Tesla tegnap, a new york-i tőzsde zárása után nyilvánosságra hozta a 4. negyedéves gyártási és értékesítési adatait. A cikk alján közöljük a teljes szöveget, angolul, de álljanak itt most a főbb számok. A következő napokban fogunk még erről részletesebben beszélni.

Íme a főbb adatok:

  • A 4. negyedévben a Tesla 29,870 autót szállított le, ami abszolút rekord a kaliforniai gyártónak.
  • 2017 során, a cég történetében először, a Model S és X együttes eladásai átlépték a bűvös éves 100 ezres határt (a pontos szám 101,312).
  • 15,200 Model S és 13,120 Model X mellett 1,550 Model 3 került kiszállításra.
  • Az utolsó negyedév során 2,425 model 3 került legyártásra.
  • Az év végén a Model 3 gyártása elérte a heti 1,000 darabos szintet.
  • A cég legfrissebb prognózisa szerint 2018 első negyedévének végére heti 2,500, június végére pedig már heti 5,000 készülhet a legkisebb Teslából. A Tesla kommentárja szerint azért lassítanak a tempó emelésén, hogy a sebesség ne menjen a minőség rovására.

Rövid elemzés:

A mi jóslataink és elemzéseink eléggé pontosra sikeredtek. Ahogy megjósoltuk a cég elérte a 100 ezres évi darabszámot az S és X esetén, és a Model 3-ból is bejött a „kb 1500”-as értékesítési (leszállítási) és a „3000 körüli” gyártási prognózis.

Hogy a tőzsde erre hogy fog reagálni az kérdéses, mert, mint korábban említettem az elemzők elvárásai kissé túlzóak voltak, noha a cég saját prognózisai és a negyedév közbeni adatok alapján ez az eredmény jónak mondható.

Ahogy azt már többször említettük, a lényeg a Model 3 gyártásának felfutása és itt van jó és kevésbé jó hírünk is. Ahogy jósoltuk, a Tesla elérte a heti ezres darabszámot, ami remek hír. Azonban a heti 5 ezres cél ismét 3 hónappal későbbre csúszott. Ebben mi optimistábbak voltunk.

A Tesla mai tájékoztatója. Forrás: ir.tesla.com
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.